Denník N

Mesiac do konca Sulíkovho ultimáta: dopočítať sa do 76 je stále ťažké, vládnutie s Tarabom odmietol aj Šeliga

Minister financií Igor Matovič. Foto - TASR
Minister financií Igor Matovič. Foto – TASR

Odchod Juraja Krúpu z klubu OĽaNO vniesol do vládnej krízy novú dynamiku. Najsilnejšie vládne hnutie a Sme rodina Borisa Kollára hľadali pár hlasov medzi nezaradenými poslancami, vďaka ktorým by vláda Eduarda Hegera mohla pokračovať aj po odchode SaS.

No paralelne s tým sa ukazuje, že alternatíva opretá o poslancov zvolených na kandidátke ĽSNS by mohla pre koalíciu znamenať stratu viac mandátov, ako by takto získala. Odmietavý postoj deklarovali nielen ďalší dvaja poslanci OĽaNO, ale aj poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí.

Aké sú teda aktuálne pozície kľúčových aktérov vládnej krízy?

Začalo sa to rodinným balíčkom. Foto N – Tomáš Benedikovič

OĽaNO: Matovič neustupuje

Predseda OĽaNO Igor Matovič komentuje aktuálne dianie tam, kde sa cíti najlepšie – na facebooku. Či už statusmi s rôznou mierou tajomnosti, alebo ešte častejšie zdieľaním postrehov iných ľudí.

Na odchod Juraja Krúpu reagoval nielen slovami o zrade, za ktorou sú „prachy“, ale aj zdieľaním príspevku podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (nom. OĽaNO). Ten využil výstup na sopku Fagradalsfjall na Islande na komentár, ktorý sa nedá chápať inak ako metafora na oslabenie poslaneckého klubu OĽaNO.

„Pred chvíľou som počas výstupu na sopku Fagradalsfjall na vlastnej koži zažil, aké to je, keď na vás padajú malé, chladné, nepríjemné, bodavé krúpy. Neodradili ma,“ napísal Grendel. „Ponaučenie: nikdy sa nenechajte odradiť malými, chladnými, nepríjemnými, bodavými krúpami. Nakoniec vyjde slnko. A oni sa roztopia.“

Tieto Matovičove príspevky – zväčša doplnené podpornými komentármi poslancov OĽaNO, ktoré sa vzápätí pod nimi vyroja – naznačujú, že v hnutí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie