Denník N

Odpočutý telefonát aj nerozbité okná. Dôkazy naznačujú, že väzňov v Olenivke zabili Rusi

Vojak pri múre v Olenivke. Foto - TASR/AP
Vojak pri múre v Olenivke. Foto – TASR/AP

Manželky ukrajinských zajatcov prehovorili o podmienkach, ktorým sú ich muži vystavení v ruskom väzení. Vravia, že pijú len vodu z rieky a umývajú sa raz za dva týždne.

Viacerí to prirovnávali k pekelnej reality šou, v ktorej vojaci bojujú o život a svet sa na nich pozerá. Napriek nehygienickým podmienkam a nedostatku potravy a liekov ukrajinskí vojaci z Mariupola bránili miestne oceliarne Azovstaľ zhruba osemdesiat dní.

„Mysleli sme si, že už nič horšie nastať nemôže. Mýlili sme sa,“ hovoria manželky zajatých vojakov, ktorých v máji previezli do proruskej Doneckej ľudovej republiky.

Umiestnili ich do väzenia Olenivka, v ktorom počas piatkového útoku zomrelo 53 vojakov. Podľa Rusov sú zaň zodpovední Ukrajinci, ktorí údajne po vlastných zajatcoch strieľali z raketometov HIMARS, ktoré im dodali Američania.

Kyjiv túto verziu od začiatku odmieta a tvrdí, že v skutočnosti išlo o „barbarský čin“ Ruska. Za posledné dva dni pritom pribudlo viacero dôkazov, ktoré hovoria v jeho prospech.

Ukrajinci odpočuli dôležitý telefonát

K útoku na väznicu Olenivka sa medzičasom vyjadril rešpektovaný americký Inštitút pre štúdium vojny. Vo svojej správe tvrdí, že stále nie je jasné, čo presne sa stalo. Dôležité však je, že naznačuje, čo sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestalo.

Americkí analytici píšu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie