Denník N

Ústavný súd zmenil názor, vyšetrovatelia NAKA u neho nepochodili s paragrafom 363

Ústavný súd v Košiciach. Foto N - Vladimír Šimíček
Ústavný súd v Košiciach. Foto N – Vladimír Šimíček

Ústavní sudcovia dali za pravdu generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ktorý odmietol rozhodnúť o návrhu vyšetrovateľov Jána Čurillu a Pavla Ďurku podľa paragrafu 363, lebo už predtým rozhodoval o ich sťažnosti proti obvineniu.

Vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi nepomôže paragraf 363 Trestného poriadku na to, aby sa zbavili obvinenia.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v apríli odmietol rozhodnúť o ich návrhu použiť paragraf 363 na zrušenie ich obvinenia. Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť obvinenie, keď ho považuje za nezákonné. V prípade vyšetrovateľov NAKA však Žilinka argumentoval, že tak nemôže urobiť, pretože predtým už rozhodoval o inej ich sťažnosti voči obvineniu.

Čurillu s Ďurkom obvinili vlani v septembri. Oni aj ich ďalší dvaja kolegovia, ako aj bývalý šéf policajnej inšpekcie boli podozriví zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď chceli vyšetrovať policajný inšpekčný tím Diany Santusovej.

Jej ľudí podozrievali z toho, že bránili vyšetrovaniu korupcie osôb s prepojením na Slovenskú informačnú službu. Aj preto sa po obvinení vyšetrovateľov NAKA začalo hovoriť o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie