Denník N

Vývoj bojov (159. deň): Takto sa vedie vojna v 21. storočí, chváli Ukrajinu západný generál

Ruská húfnica 2S4 počas streľby. Foto - TASR/AP
Ruská húfnica 2S4 počas streľby. Foto – TASR/AP
  • Rusi presúvajú vojská a techniku z Donbasu na juh Ukrajiny. Na západnom brehu rieky Dnipro majú podľa Ukrajincov 22-tisíc vojakov. 
  • Austrálsky generál vo výslužbe píše, že Ukrajinci sa stali majstrami toho, ako viesť vojnu v 21. storočí. 
  • Video dňa ukazuje úplne zničenú dedinu Berestove.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 1. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Rusko posledné týždne presúva svoje jednotky na juh Ukrajiny. Pripravujú sa na prípadnú bitku o Cherson, ku ktorej sa môže schyľovať. Z tohto posunu zároveň plynie, že sa pravdepodobne budú ďalej utlmovať ruské útoky v Donbase, ktorý bol od jari hlavným dejiskom ruskej ofenzívy.

Rusi výrazne navýšili svoje sily v Chersonskej oblasti. Ako povedal v pondelok poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v pravidelnom hodnotení situácie, Rusi majú v oblasti tri armády, celkovo asi 30 taktických práporových zoskupení. Na západnom brehu rieky Dnipro ich je 22 až 25. Môže ísť o 22-tisíc vojakov.

Pre porovnanie, pred vojnou bolo na ukrajinských hraniciach asi 120 ruských zoskupení.

Ruské sily sa za posledné týždne pri Chersone skoro zdvojnásobili. Len za jeden deň minulého týždňa prešlo cez most pri priehrade v Novej Kachovke (po bombardovaní Antonivského mosta je to jediný most cez Dnipro v tejto oblasti, ktorý ako-tak funguje) 800 ruských vojenských vozidiel.

O posielaní vozidiel na juh, prípadne na Krym, odkiaľ by mali byť nasadené v Chersone či Zaporižžii, píšu aj nezávislí analytici.

V Donbase za posledný mesiac k veľkým posunom nedošlo. Arestovyč povedal, že skúsené ruské vojská tu zostali len pri Iziume. Všade inde podľa neho sú len takí ruskí vojaci, ktorí slúžia prvý alebo druhý rok.

Podľa Arestovyča majú teraz Rusi tri potenciálne plány do najbližšej budúcnosti.

  • Prejsť na úplnú obranu len s malými protiútokmi. Nič významné už nezískajú a budú sa snažiť skončiť s nejakou formou dohody Minsk 3.
  • Budú útočiť proti ukrajinským pozíciám, čím prinútia Ukrajincov posielať zálohy do obrany. Môžu tak získať ďalšie územie a vytvoriť podmienky na budúcu ofenzívu nasledujúceho pol roka alebo ďalšie roky.
  • Kombinácia oboch – najskôr útok, potom obrana. Vzhľadom na počet jednotiek to vyzerá, že toto je ruský plán.

Podľa Ukrajincov sú ruské jednotky pri Chersone vybavené na útok a nie obranu. Inštitút pre štúdium vojny v pondelok napísal, že pred dvoma týždňami došlo k presunu výsadkových taktických skupín z Doneckej do Chersonskej oblasti.

Ruskú ofenzívu v smere na Mykolajiv či Kryvyj Rih očakávajú Ukrajinci koncom týždňa, no môže sa pozdržať.

Stav na juhu Ukrajiny. Zdroj – ISW

Mick Ryan je vyslúžilý generálmajor austrálskej armády. Teraz sa venuje vojenským analýzam a aktívne sa vyjadruje aj k ruskej vojne na Ukrajine. Len deväť dní pred jej začiatkom mu vyšla kniha s názvom Zmenená vojna, o tom, ako sa budú viesť konflikty v tomto storočí.

Invázia Ruska na Ukrajinu je v mnohých smeroch najväčšia vojna v  Európe od druhej svetovej. Mick Ryan teraz píše (spomenul to už v máji), že Ukrajinci po piatich mesiacoch konfliktu ukázali, že vedia, ako bojovať v modernej vojne.

„Takto má vyzerať vojna v 21. storočí. Ukrajinci dokázali, že sú jej majstri,“ napísal cez víkend.

V analýze, ktorú zverejnil na Twitteri a ktorú chválili aj iní generáli, píše, v čom je prístup Ukrajincov iný. Podľa neho stavili na jednoduchú vojenskú taktiku:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie