Denník N

Keď je Draghi preč, Putin môže podnikať kroky proti Taliansku

Mario Draghi máva zákonodarcom po prejave v talianskom parlamente. Foto - tasr/ap
Mario Draghi máva zákonodarcom po prejave v talianskom parlamente. Foto – tasr/ap

Talianska politická trieda mala s Moskvou dlhé a kontroverzné vzťahy. Dnes nie je čas na oživenie tohto vzťahu.

Autorka je korešpondentka Bloombergu z Bruselu

V horúčave talianskej politiky sa objavil nepozvaný hosť zo studeného severu. Čo teda robiť s Vladimirom Putinom?

Nie je žiadnym tajomstvom, že vzťahy medzi Talianskom a Ruskom boli v nedávnej minulosti až príliš priateľské, miatli spojencov a poškodzovali dôveryhodnosť Ríma. Napríklad Matteo Salvini z Ligy, ktorý sa raz objavil na Červenom námestí oblečený v bielom tričku s Putinovou tvárou, v minulosti zľahčoval nepriateľstvo Kremľa a otvorene flirtoval s ruskými nacionalistickými stranami.

K dispozícii máme aj celý katalóg fotografií Putina a Silvia Berlusconiho, bývalého talianskeho premiéra a zakladateľa strany Forza Italia – oblečení v ľanových košeliach, objímajúci a usmievajúci sa si roky hrkútali či už na talianskom, alebo čiernomorskom pobreží. Priatelia si vymieňali komplimenty už celé desaťročia a dokonca zdieľali pohľad na svet, ktorý postavil Taliansko do sporu so zvyškom krajín G7.

Zmena kurzu

Talianska politická trieda je bizarne fascinovaná Ruskom. Ale bez ohľadu na to, kto bude viesť taliansku vládu, teraz nie je čas na zrušenie jastrabieho obratu Maria Draghiho voči Rusku.

Aby som bola spravodlivá, Berlusconi v týchto dňoch nie je Putinovi taký naklonený ako v minulosti. Svojim priaznivcom napríklad povedal, že je zarmútený inváziou na Ukrajinu. Je to pravdepodobne aj vďaka Draghimu, ktorý počas svojho pôsobenia vo funkcii premiéra zrušil všetky nejasnosti, ktoré zostali po predchádzajúcich vládach.

Posunul Taliansko od vyhlásení naklonených Rusku a stal sa jedným z najotvorenejších kritikov Putina v Európskej rade. Zohral kľúčovú úlohu pri návrhoch sankcií namierených proti ruskej centrálnej banke a obhajoval štatút Ukrajiny ako kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie. Nový prístup stelesnila jeho cesta – po boku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza – do Kyjiva, kde znovu potvrdili, že spoločne podporujú suverenitu Ukrajiny. Je to obraz, ktorý sa zapíše do talianskej histórie.

Niektorí Taliani tvrdia, že Draghiho postoj urýchlil jeho pád do nemilosti, pretože zvýšil napätie v koalícii. Ale Draghi neľutoval zmenu kurzu voči Rusku a zopakoval, že to bol správny a čestný krok. Jeho nástupca by mal v tomto kurze pokračovať.

Nevieme o nej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie