Denník N

Týždeň v zdraví: Žijú ľudia s priateľstvami dlhšie? Viete všetko dôležité o opičích kiahňach? Aké sú príčiny dehydratácie?

Ilustraná foto - JumpStory
Ilustraná foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  či ľudia s priateľskými vzťahmi žijú zdravšie a dlhšie,
  •  všetko, čo treba vedieť o opičích kiahňach,
  •  aké sú príčiny, príznaky a prevencia dehydratácie.

Viete, že ľudia s kvalitnými priateľskými vzťahmi žijú zdravšie a dlhšie?

Máme šťastie, že môžeme zažívať pomerne mnoho toho, čo nám robí dobre, a dospieť k tomu prirodzene, bez barličiek omamných či iných podobných látok. Radosť, šťastie, pohodu, príjemne strávený čas si vieme dopriať a užívať aj osamote, ale najmä v spoločnosti našich blízkych.

Priateľské vzťahy s ľuďmi, ktorých máme radi a s ktorými si rozumieme, budovanie vzťahov, ich prežívanie a prehlbovanie majú pozitívne psychické aj sociálne benefity. Môžeme ale tvrdiť, že človek s priateľskými vzťahmi sa nielen cíti v pohode, ale je aj zdravší? Podobne formulované otázky si položili vedci vo viacerých štúdiách a dospeli k zaujímavým výsledkom.

Sociálne interakcie sú pre ľudský živočíšny druh prirodzené a z viacerých dôvodov aj nevyhnutné, vzájomné zdieľanie skúseností je dôležitou súčasťou nášho bytia. Ako najúspešnejšia stratégia prežitia sa ukázala spolupráca a od pradávnych čias nám to zostalo a funguje až dodnes.

Ľudské bytosti sú spoločenský živočíšny druh a možno vás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Opičie kiahne

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie