Denník N

Ukrajinská ekologička: Vojna ohrozuje atómové elektrárne. Prípadná havária by mala dôsledky pre celú Európu

Ruský vojak hliadkuje v areáli Záporižskej atómovej elektrárne. Foto - TASR/AP
Ruský vojak hliadkuje v areáli Záporižskej atómovej elektrárne. Foto – TASR/AP

Rusko už päť mesiacov vedie vojnu na Ukrajine, ktorej dôsledkom sú obrovské straty na životoch, zničené mestá, ale aj negatívne dôsledky na prírodné prostredie.

Vplyv prebiehajúceho vojnového konfliktu na ekológiu monitoruje ukrajinská nezisková organizácia Ekodija, ktorá na svojom webe zverejnila interaktívnu mapu ekologických škôd.

Najväčšie riziko podľa riaditeľky organizácie Natalije Hozak predstavuje obsadenie jadrových elektrární. Na Ukrajine aktuálne fungujú štyri, jedna z nich je už okupovaná Rusmi. „V prípade náhodného alebo úmyselného poškodenia reaktora môže dôjsť k havárii, ktorá nebude menšia ako Černobyľ a ktorá zasiahne nielen Ukrajinu, ale aj všetkých našich západných susedov, teda celý európsky kontinent,“ upozorňuje ekologička Natalija Hozak.

Aké sú najväčšie riziká vojenského konfliktu z hľadiska ekológie?

Podľa odhadov našej organizácie je na prvom mieste z hľadiska rizík a možných následkov jadrové nebezpečenstvo. Mám na mysli hlavne možné havárie v jadrových zariadeniach.

Na Ukrajine máme päť jadrových elektrární, z ktorých štyri fungujú. Od začiatku vojny boli obsadené dva objekty. Černobyľská atómová elektráreň je už oslobodená, no Zaporižžská zostáva pod kontrolou ruskej armády. V Černobyľskej elektrárni, ktorá bola obsadená Rusmi, hrozilo, že bude prerušená dodávky elektriny do úložiska spotrebovaného jadrového materiálu, čo by mohlo spôsobiť haváriu. Ruské jednotky boli navyše umiestnené veľmi blízko Červeného lesa – v oblasti, ktorá je pre ľudí nebezpečná.

Značky upozorňujú na nebezpečenstvo radiácie v Červenom lese. Foto – 24tv.ua

Ako je na tom aktuálne Zaporižžská atómová elektráreň?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Životné prostredie

Svet

Teraz najčítanejšie