Denník N

Krajina spod skrutky

Barry Lopez. Foto – Wikipedia
Barry Lopez. Foto – Wikipedia

Pod skrutkou glóbusu sa teda neukrýva len tajomná a ťažko pochopiteľná krajina, ale možno aj kľúč k zachovaniu ľudského rodu.

Na glóbuse sa do tejto krajiny spravidla zapicháva skrutka alebo iný krútiaci mechanizmus, a tak jej podstatná časť mizne pod nepekným kusom plastu či kovu. Na veľkých mapách sveta sa zase rozkladá na samom hornom okraji, dlhá ako slíž, akoby šlo len o nejaký bezvýznamný biely pásik zasneženého čohosi. Alebo jej niet vôbec. Stráca sa za rohom sveta, celkom zabudnutá.

Americký spisovateľ Barry Lopez (1945 – 2020) sa s pomyselným glóbusom trochu pohral, aby skúsil poprekrúcať všetky naše tradičné uhly pohľadu na túto Zem. Pod jeho rukami sa tak z okraja stáva stred, epicentrum jeho záujmu i všetkých jeho vášní, pod jeho rukami sa z bielej a zdanlivo nezaujímavej plochy pokrytej snehom stáva nekonečne pestrá krajina, ktorá by nás mala zaujímať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie