Denník N

Aj bez Slafkovského a Mešára máme tri útočné komandá, hovorí tréner Feneš pred MS do 20 rokov

Ivan Feneš počas prípravy v Poprade. Foto - TASR/Milan Kapusta
Ivan Feneš počas prípravy v Poprade. Foto – TASR/Milan Kapusta

Na konci textu nájdete káder a program Slovenska na MS do 20 rokov.

V kanadskom Edmontone v utorok štartujú majstrovstvá sveta do 20 rokov, ktoré nahrádzajú pre covid zrušený šampionát z prelomu rokov.

„Každý vie, že pre týchto dvadsaťročných chalanov je tento letný termín absolútne nevhodný, pretože oni majú svoje prípravy nastavené tak, že sú schopní hrať v najlepšej forme niekedy v októbri,“ hovorí tréner slovenskej reprezentácie Ivan Feneš (45).

Ivan Feneš v rozhovore hovorí aj o tom:

  • aké skúsenosti má s Jurajom Slafkovským,
  • kto sú hráči, ktorí by mali byť lídrami pri absencii najväčších hviezd,
  • či o dosahu úspešného draftu na slovenský hokej.

Čo očakávate od Adama Sýkoru a Serváca Petrovského? Myslíte si, že by sa mohli stať lídrami tímu počas turnaja?

Nielen oni, ale aj Jakub Demek sa javí vo výbornom svetle. Takisto aj Olexij Myklucha tam je, Maťo Kašlík. Adam Sýkora výborne vyzerá a rovnako aj Servác Petrovský prišiel plný energie. Potom tam máme Maroša Jedličku, ktorý je síce po zranení, ale prišiel pripravený až v prekvapujúco výbornej kondícii.

Tretia formácia je zatiaľ zložená z Libora Nemca, Dalibora Dvorského a Romana Faitha. Takže skutočne máme k dispozícii tri takzvané útočné komandá. Navyše ak sa pozriem ešte na to, akí hráči bojujú o ďalšie pozície, tak musím skonštatovať, že máme v útoku pomerne príjemné starosti.

Čo sa týka obrany, máme v nej naozaj tvrdých pracantov, ktorí možno nepatria medzi úplnú elitu, ale sú to chalani, ktorí vedia robiť naozaj dobré rozhodnutia, hrať jednoduchý hokej a sú to obetaví hráči, ktorí sú schopní pre tímový úspech urobiť čokoľvek.

Aký máte názor na to, že sa nakoniec turnaj presunul z bežného zimného obdobia na letné? Aký to bude mať podľa vás dosah na ďalší vývoj sezóny pre hráčov?

Tí, ktorí cestujú na majstrovstvá, to budú mať ťažké, pretože pripraviť sa na takýto hokejový vrchol už v auguste je veľmi náročné. Bohužiaľ, my sme s tým termínom nemohli urobiť nič, jednoducho nám to bolo iba oznámené. Každý vie, že pre týchto dvadsaťročných chalanov je súčasný letný termín absolútne nevhodný, pretože majú svoje prípravy nastavené tak, že sú schopní hrať v najlepšej forme niekedy v októbri. Žiaľ, je to fakt a podmienky majú všetci rovnaké. O niektorých tímoch vieme, že prídu v plnej sile. Naopak, pri niektorých budú svetoví hráči absentovať. Pre divákov to bude určite niečo nové a zaujímavé. Ja preto verím, že my budeme prinášať kvalitný hokej.

Ako vnímate fakt, že sa nakoniec SZĽH nepodarilo zabezpečiť štart tímových opôr v podobe Slafkovského, Nemca či Mešára? Myslíte si, že bude ich neprítomnosť v tíme citeľná?

Pre mňa osobne je to už uzavretá záležitosť. Ja som sa aj s chalanmi osobne stretol. Zvítali sme sa veľmi radostne a vrúcne, pretože ja im stále veľmi držím palce. A to, že necestujú na šampionát viaceré opory, je zas nová príležitosť pre ďalších chlapcov, ktorí šancu zatiaľ nedostali. Pevne verím, že máme natoľko kvalitný tím, že absenciu týchto hráčov dokážeme dostatočne nahradiť a že chalani, ktorí ostanú doma, nám budú fandiť.

Čo hovoríte na spoluprácu s Jurajom Slafkovským?

S Jurajom Slafkovským som bol na niekoľkých zrazoch v reprezentácii. Naozaj je to hráč, ktorý chce v každej situácii vynikať. Takisto si spomínam na jeho zápasy a skutočne si nepamätám na jediný slabý, ktorý by pod mojím vedením odohral. Vždy patril k najlepším na ľade, a preto si aj myslím, že jasne ovládol celý tohtoročný draft.

Ktorá zo Slafkovského najväčších predností nakoniec podľa vás zavážila natoľko, že sa stal draftovou jednotkou?

Predností je tam viacero, pretože draftová jednotka musí naozaj mať najlepšie vlastnosti, a myslím, že Juraj Slafkovský nimi disponuje. Ako príklad uvediem jeho postavu, kde je ten somatotyp jasne viditeľný. Má na to aj povahu, je veľmi dobre pripravený naskočiť do kolotoča zápasov NHL. Dôležitým faktorom je aj jeho charakter, pretože Juraj Slafkovský je naozaj skvelý chalan. Všade, kam vstúpi, rozžiari celú miestnosť a presne tak to vnímali aj v Montreale. Juraj Slafkovský má navyše obrovský potenciál sa zlepšovať.

Máte podľa vás momentálne v tíme aj hráčov, ktorí by v blízkej budúcnosti mohli napodobniť úspech Juraja Slafkovského? Čo napríklad Dalibor Dvorský?

Je tam viacero mien, ktoré môžu hokejovo vystreliť. Určite to bude do budúcnosti závisieť od ich hokejových schopností a hlavne od ich vôle zlepšovať sa a tvrdo na sebe pracovať. Naozaj, ani Jurajovi Slafkovskému a Šimonovi Nemcovi nikto nič nedaroval. Svoj úspech si museli tvrdo odpracovať, aj keď stále nemajú isté, že budú pravidelne hrávať v NHL. Je to však svojím spôsobom lákadlo pre chlapcov, pretože vidia, že sa to dá dosiahnuť, a určite majú veľkú chuť ich napodobniť.

Vedeli by ste nám nejaké mená konkretizovať, ktoré ste mali na mysli?

Som presvedčený, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie