Denník N

Ani úspechy ho neochránili pred belošskou nadradenosťou. Zomrel Bill Russell, legenda NBA

V roku 2010 získal Prezidentskú medailu slobody. Foto - archív TASR/AP
V roku 2010 získal Prezidentskú medailu slobody. Foto – archív TASR/AP

Bol prvou afroamerickou hviezdou basketbalovej NBA. Počas len 13-ročnej hráčskej kariéry vyhral túto súťaž 11-krát.

No nebola to len hra na palubovke, čím zaujal športový svet. Bojoval proti rasizmu, za ľudské práva a spoločenskými názormi si vybudoval rešpekt. Nezmenil len tvár tohto športu, ale ovplyvnil mnohé generácie naprieč celým svetom. Vo veku 88 rokov prišiel športový a basketbalový svet o legendu Bostonu Celtics.

Zomrel Bill Russell.

Stalo sa to v nedeľu vo veku 88 rokov, a to po boku jeho štvrtej manželky, Jeanine. „Dúfame, že všetci v sebe nájdeme cestu, ako si počínať nekompromisne a zároveň čestne, a vždy sa plne oddať svojim zásadám. Tak to robil aj Bill. Ak sa to podarí, bude to posledné, ale pretrvávajúce víťazstvo nášho milovaného čísla 6,“ odkázala jeho rodina prostredníctvom sociálnych sietí.

Na dnešné pomery relatívne krátka hráčska kariéra Russellovi stačila na to, aby sa zapísal do dejín NBA a severoamerického športu. Ako hráč dosiahol v podstate všetko, čo sa v období 50. a 60. rokov dalo. Líder slávnej dynastie Celtics získal 11 majstrovských titulov, spolu s hokejistom Henrim Richardom je to stále rekordný počin v severoamerických športových súťažiach.

Ešte ako amatér vyhral so San Francisco Dons dvakrát univerzitnú NCAA (1955, 1956) a s reprezentáciou získal zlato na olympijských hrách 1956 v austrálskom Melbourne. Russellovi stačili len dva roky na to, aby dosiahol všetky najvyššie basketbalové méty.

„Bill Russell bol najlepším šampiónom v tímových športoch. Nebojoval len ako športovec. Bill bojoval za rovnoprávnosť, rešpekt a inklúziu. Na vrchole svojej kariéry tvrdo bojoval za ľudské práva a spravodlivosť. To je odkaz, ktorý zanechal mnohým ďalším generáciám, ktoré sa rozhodli vydať v jeho stopách. Lige dal svoju DNA. Často som ho nazýval Babeom Ruthom basketbalu,“ zhodnotil jeho prínos komisár NBA Adam Silver.

Nezanechal po sebe len bohatú zbierku úspechov a trofejí, ale svojím bojom za ľudské práva a potlačenie rasizmu inšpiroval ľudí po celom svete. Ako prvého ho považovali v súťaži za hviezdu, v roku 1966 sa stal prvým afroamerickým trénerom v dejinách ligy a aj jej víťazom. V roku 2011 si prevzal od vtedajšieho prezidenta USA Barracka Obamu Prezidentskú medailu slobody.

„Nečakal na vyjadrenie svojho názoru dovtedy, kým bol v bezpečí. Russell to spravil počas toho, ako dosiahol jedenásť titulov. Reprezentoval správnu vec vtedy, keď mohol aj niečo stratiť,“ povedal bývalý tréner John Thompson.

Ťažké detstvo a boj s rasizmom na každom kroku

Status hviezdy neznamenal v počiatkoch NBA priveľa, hlavne ak bol basketbalista čiernej pleti. Russella fanúšikovia urážali, hovorili mu, aby sa „vrátil späť do Afriky“. Raz šoféroval auto so svojimi malými deťmi celý deň a noc, lebo ich nechceli vpustiť do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie