Denník N

Nádej na rýchly návrat už ukrajinské deti stratili. V tábore sa učia slovenčinu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mnohé z detí v tábore v Žiline ešte doteraz nechodili do slovenskej školy. Slovenskí učitelia už nemôžu dúfať, že ukrajinské deti sú v ich škole iba dočasne.

Deti sedia v kruhu na stoličkách a podávajú si jablko. Kto má v ruke jablko, musí rozprávať. A rozprávať treba po slovensky a do toho sa nikomu nechce. Najradšej by si užívali letné prázdniny doma s kamarátmi a s rodinou tak, ako to doteraz mali najradšej – po ukrajinsky.

Namiesto toho sú teraz v Žiline a čas trávia v základnej škole Zaymusova. Už sa vzdali nádeje, že vojna sa skončí a nový školský rok začnú na Ukrajine. Žilinskí aktivisti pripravili pre asi 400 detí denný tábor, kde môžu stretnúť kamarátov a trénovať si slovenčinu. A to aj preto, aby sa im v septembri ľahšie vracalo do slovenských škôl.

Keď sa učiteľka v tábore pýta detí, aký mali víkend, vyhráva jazykovo najľahšia možnosť – bol „dobrý“. Iba u jedného chlapca to bolo viac než dobré. „Prišiel otec,“ hovorí a každý rozumie, čo všetko sa za jeho odpoveďou skrýva. Pre iné deti už nie je problém povedať, že cez víkend „boli doma“, hoci sú od domova ďaleko. Mnohé z nich sú na Slovensku už necelý polrok a prvotný šok z vojny pominul. Zvykajú si na nový život a prejavujú sa ako bežné deti všade na svete – nudia sa v škole, pobehujú po chodbách, nepočúvajú učiteľku.

Špeciálna pedagogička upozorňuje, že sa treba pripraviť na to, že ukrajinské deti nájdu na Slovensku nový domov a potrebujú nielen dočasné, ale poriadne vzdelanie v slovenských školách.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sú to ešte deti, ale museli rýchlo vyrásť

Napriek tomu, že mnohé z detí sú na Slovensku už dlhé mesiace, na slovenčine ešte musia popracovať. Napríklad na to, aby sa zvládli v novom jazyku učiť dejepis či geografiu s rovesníkmi zo Slovenska. Aj preto v Žiline zorganizovali tábor, aby ich pripravili na september.

„Kto mi rozumel? Nech zdvihne ruku,“ vyzýva učiteľka Hana Malgotová po tom, čo deťom vysvetlila úlohu. Väčšina rúk sa zdvihne, ale zopár zostane dole. Nastupuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie