Denník N

Videl som veľké biele tupé zuby, ako mi pochrúmali ruku, hovorí lesný projektant po útoku medveďa. Do lesa sa chce vrátiť

Medveď hnedý. Foto – Jaroslav Slašťan
Medveď hnedý. Foto – Jaroslav Slašťan

Medveď na neho zaútočil v húštine neďaleko obce. Muž sa bránil pravou rukou, má zlomený palec a trieštivú otvorenú zlomeninu zápästia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ondrej Škorňa pracuje ako lesný taxátor už jedenásť rokov. Jeho prácou je chodiť po lese, charakterizovať ho, spočítať, koľko dreva prirástlo. Jeho zistenia sa potom využijú pri tvorbe Programu starostlivosti o les, ktorý vlastníkovi lesa určuje napríklad to, koľko dreva môže vyťažiť.

Počas svojej práce v lese mal Ondrej Škorňa viacero stretnutí s medveďom, no v pondelok 1. augusta zažil nečakaný útok zoči-voči.

„Prišli sme na týždňovku do Prečína. V pondelok okolo druhej bol rozchod s tým, že o piatej sa zídeme. Každý šiel po svojom. Ja som po dvoch hodinách stretol medveďa,“ začína rozprávať Ondrej Škorňa.

Najprv sa uisťujem, že mu týmto rozhovorom nespôsobím žiadnu traumu. Vraví, že už absolvoval niekoľko takýchto rozhovorov. Nechce ani vyhľadať psychológa, spracúva to takto.

Ondrej Škorňa išiel v ten deň lesom svojím zabehnutým „systémom“, robil lomoz, občas telefonoval. „Zrazu som začul zavrčanie alebo zamrmlanie. Myslel som si, že to je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie