Denník N

Komentátor Mitrofanov: Neverím, že z Ruska bude demokracia. Je to civilizácia s inými hodnotami

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Väčšina Rusov podporuje vojnu proti Ukrajine, ale nálada v krajine je skôr pochmúrna. „Propaganda toho dosiahne veľa, ale len ťažko presvedčíte ľudí, že majú dostatok jedla,“ hovorí český novinár a komentátor Alexandr Mitrofanov, ktorý sa už desaťročia venuje ruskej politike.

„Dnešné Rusko je tak trochu ako Titanic. Na palube sa síce tancuje, ale ľadovec sa už blíži.“

Mitrofanov v rozhovore hovorí:

  • či si myslí, že Putinova vláda slabne;
  • prečo v Rusku nemôže fungovať demokracia západného typu;
  • ako ruská spoločnosť vníma Česko a Slovensko;
  • a ako sa zmenila po začiatku vojny.

Dlhé roky sa venujete štúdiu ruskej spoločnosti. Zdá sa vám, že v našom verejnom diskurze niečo absentuje?

Do určitej miery je prirodzené, že ľudia na Slovensku, v Česku a predovšetkým v západnejších krajinách majú tendenciu vnímať Rusko ako súčasť „nášho sveta“. Je to veľký omyl. Ruský systém je postavený na diametrálne odlišných hodnotách, ktoré sú v porovnaní s tými západnými takmer vždy opačné. Mnoho ľudí napríklad šokujú videá, ktoré ukazujú, čo na Ukrajine páchajú ruskí vojaci. Často od nich počúvam, že nechápu, ako toho môžu byť schopní. Pre Rusov však ide o bežnú záležitosť, dokonca to považujú za chvályhodné.

Čo najskôr si musíme uvedomiť, že v Rusku žije úplne iná civilizácia, ktorá je voči nám nepriateľská a chce nás za každú cenu zničiť. Chápem, že pre mnohých to môže byť nepríjemné, pretože to narúša našu predstavu o živote v mieri a priateľstve. Lenže naplniť ju pri pohľade na súčasné Rusko jednoducho nie je možné.

V čom konkrétne sa ruské hodnoty líšia od tých západných?

Vôbec najdôležitejšie je, že v Rusku existuje človek pre štát a nie štát pre človeka. Pochádza to ešte z cárskych čias a Rusi to prevzali od Zlatej hordy. Zákony v Rusku síce existujú, ale uplatňovať ich môže len vodca proti svojim nepriateľom. Na ľudskom živote nezáleží a od ľudu sa žiadajú obety v prospech štátu. A je tu ešte jedna vec, ktorá je trochu radikálna, ale existujú náznaky, že v ňu verí aj Putin.

A to?

Je to myšlienka, že Rusko bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie