Denník N

Vypnuté sauny, dvojhodinový blackout či zníženie rýchlosti vlakov. Ako sa štáty chystajú na zimu bez ruského plynu

Obrázok nikdy nespusteného plynovodu Nord Stream 2. Foto - TASR/AP
Obrázok nikdy nespusteného plynovodu Nord Stream 2. Foto – TASR/AP

Okrem Nemecka chystá opatrenia aj Fínsko a Taliansko, Holandsko už od januára znížilo spotrebu plynu o tretinu.

„Zima sa blíži,” vyhlásil viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans niekoľko dní pred tým,  ako všetky štáty EÚ s výnimkou Maďarska podporili plán zníženia spotreby plynu o 15 percent.

Hoci celá Európska únia bude musieť v priemere šetriť 11 percent svojej spotreby plynu, Nemecko bude musieť ušetriť až dvojnásobok. Spomedzi štátov mimo bývalého sovietskeho bloku majú obavy o zimu aj Taliansko a Fínsko a donedávna aj Holandsko.

Mníchov vypína sauny a Hannover teplú vodu 

Niektoré nemecké mestá začínajú šetriť, nedávno starosta mesta Hannover oznámil, že od štvrtka vypína teplú vodu vo všetkých verejných budovách, ako sú úrady, knižnice, alebo sprchy na plavárňach. Vo verejných budovách sa bude kúriť len od 1. októbra do 31. marca a teplota bude obmedzená na 20 stupňov Celzia.

Od minulého týždňa môže mať voda vo vonkajších bazénoch v Mníchove maximálne 22 stupňov, teplota vo vnútorných bazénoch sa zníži o dva stupne a sauny budú zatvorené úplne.

Veľké mestá ako Mníchov alebo Norimberg oznámili, že tiež znížia teplotu vo verejných budovách a čiastočne vypnú osvetlenie na verejných budovách. Osvetlenie na svojej oficiálnej rezidencii vypol aj prezident Frank-Walter Steinmeier a ďalších 199 berlínskych pamiatok.

Na šetrenie v ich vlastných domácnostiach sa novinári pýtajú aj samotných politikov. Minister hospodárstva Habeck napríklad dostal otázku, ako dlho sa sprchuje.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Matus Zdut je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Ceny energií

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie