Denník N

Vyštudovala prestížnu školu v Amerike a chce ju priniesť na Slovensko

Ester Wiesnerová so svojou medzinárodnou skupinou. Foto - Laura Belišová
Ester Wiesnerová so svojou medzinárodnou skupinou. Foto – Laura Belišová

Ester Wiesnerová niekoľko rokov žila v zahraničí. Okrem nahrávania a koncertovania plánuje doma rožšíriť aj možnosti hudobného vzdelávania.

Je to album, ktorý sa nedá prepočuť ani prehliadnuť. Ženský hlas sprevádzajú saxofón/klarinet, elektroakustická harfa a namiesto klasických bicích perkusie, ,,ani na obal v podobe zápisníka z niekoľkých materiálov a s niekoľkými desiatkami strán nenarazíte často.

Už z toho je zrejmé, ako veľmi si Ester Wiesnerová dáva záležať na tom, ako jej hudba znie a v akej podobe sa dostáva k poslucháčom. Mladá speváčka a skladateľka z Partizánskeho, ktorá študovala a niekoľko rokov žila v zahraničí, vydala debutovú „celovečernú“ nahrávku Blue Journal s medzinárodnou zostavou hudobníkov. Predstavili ju na turné po Slovensku, v Česku aj vo viedenskom klube ZWE, na jeseň tohto roka a na jar 2023 chystajú ďalšie koncerty a ešte dlhodobejšie plány má líderka kapely na Slovensku.

Hudba ako divadlo

Je to podobný príbeh ako v prípade dua Lash & Grey. Aj Ester Wiesnerová sa najskôr zviditeľnila na súťažnej prehliadke Nové tváre slovenského džezu, kde sa stala objavom roka 2010. Vtedy mala pritom pätnásť a s džezom len začínala. V osemnástich ju zobrali na prestížnu Berklee College of Music v Bostone, kde si k spevu pribrala kompozíciu.

Aj ona píše rovnako ako Lash & Grey autorské veci, ktoré si sama aranžuje i textuje. Nie je to džez v klasickom prevedení, sú to pesničky, ktoré sa príjemne počúvajú, sú pekne vymyslené aj na vysokej úrovni zahraté. Kapelu tvoria americký harfista Charles Overton, britský saxofonista Sam Knight, japonský perkusionista Kan Yanabe a kontrabasista Michal Šelep. So zahraničnými muzikantmi sa spoznala na škole v Amerike.

„Dlho som hľadala správny zvuk. Najskôr som to skúšala v triu klavír, basa, bicie, potom pre bigband, bigband so sláčikovým kvartetom, všeličo. V tejto zostave sme spolu hrali posledný predcovidový koncert 3. marca 2020 v Bostone a vtedy som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie