Denník N

Pripravte sa na časy, keď na koncertoch nebudeme používať mobil

Nick Cave na Pohode 2022 zobral z publika mobil a hodil ho iným smerom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nick Cave na Pohode 2022 zobral z publika mobil a hodil ho iným smerom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vďaka jednoduchému nápadu sa už koncerty niektorých slávnych muzikantov odohrávajú bez telefónov v rukách divákov. Takýto špeciálny večer pripravuje aj slovenský festival Grape.

Na koncerte Rolling Stones je moment, ktorý nechcete premeškať. Úvod večera, keď kapela doslova vtrhne na pódium, kým gitarista Keith Richards hrá riff niektorého z ich najslávnejších hitov. Lenže čo z toho, keď sa v tej chvíli zdvihne more rúk s mobilmi a ľudia, ktorí si chcú vychutnať tento okamih, ho jednoducho neuvidia, lebo im v tom bránia všetci tí, ktorí si to neskôr pozrú zo svojich mobilných telefónov.

Môžete len vykrúcať hlavu, aby ste zachytili, čo sa deje na pódiu. Lenže už je neskoro, ten magický okamih je preč.

Máme hrať alebo pózovať?

Používanie telefónov na koncertoch presiahlo rozumnú mieru. Tento zlozvyk už zasiahol do podoby živých vystúpení natoľko, že niektorí umelci sa rozhodli mobily na svojich koncertoch jednoducho zakázať. Pomohla im v tom jednoduchá americká technológia Yondr v podobe malého vrecka s magnetickým uzáverom, do ktorého vám organizátori pri vstupe zapečatia telefón a otvoria ho až po koncerte.

Hlavným problémom pre hudobníkov ani nie je to, že ľudia si zhotovujú lacné videá so zlou kvalitou zvuku a vešajú ich na YouTube. Skôr im prekáža rušenie atmosféry a zážitku z koncertov. Mnohí umelci aj diváci túto novinku vítajú, ale objavili sa hlasy, ktoré hovoria o zásahu do svojich práv a slobôd.

Rockový pesničkár Jack White, ktorý tento rok vydal naraz dva nové albumy, už v minulosti bojoval proti používaniu mobilov na koncertoch. Napríklad na jeho poslednom koncerte vo Viedni pred niekoľkými rokmi sa tesne pred začiatkom vystúpenia objavil chlapík, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie