Denník N

Je svetová jednotka v šachu a bol ňou aj vo fantasy futbale. Zložte si tím podľa geniálneho Magnusa Carlsena

Magnus Carlsen. Foto - AP
Magnus Carlsen. Foto – AP

Keď zájdete na Twitter 31-ročného Nóra Magnusa Carlsena, dočítate sa o ňom, že je šachový majster sveta, najlepšie hodnotený šachista na svete a bývalý najlepší hráč fantasy futbalu na svete.

Pri prvých dvoch úspechoch rozumejú aj laici, že ide o niečo mimoriadne, veď kto by už nepoznal šach?

Už Carlsenovi predchodcovia Bobby Fischer či Garri Kasparov boli celosvetové hviezdy a Carlsen je celebritou nielen v Nórsku. Za sebou má napríklad reklamnú kampaň s herečkou Liv Tylerovou. Predvlani bol navyše veľkým hitom seriál Dámsky gambit zo šachového prostredia.

Prečo si však najlepší šachista medzi svoje úspechy dáva aj nejaký fantasy futbal?

Túto otázku si položíte len vtedy, ak nepatríte do komunity ľudí, ktorí si každý týždeň skladajú vlastný tím z hráčov anglickej futbalovej Premier League (či inej ligy) a snažia sa zmestiť do fiktívneho rozpočtu sto miliónov.

Táto komunita sa z roka na rok rozrastá. V sezóne 2012/13 hralo fantasy futbal na oficiálnom webe ligy 2,6 milióna hráčov, o päť rokov neskôr ich bolo päť miliónov a dnes už viac ako deväť miliónov, pričom jeho popularita rastie aj na Slovensku. Fantasy Premier League sa dá hrať napríklad aj na veľkých športových weboch.

Tento fenomén pred pár rokmi dorazil aj do Denníka N. Fantasy futbal zabáva a zároveň frustruje nielen redaktorov športového oddelenia, ale aj redaktorov zahraničia, politického komentátora či vedúceho editorov a reportérov. Máme aj ligu pre čitateľov, do ktorej sa môžete zapojiť, ak tu vložíte kód yk0p1f.

Nová sezóna Premier League sa začína už v piatok večer zápasom Crystal Palace – Arsenal (21.00), uzávierka fantasy zostavy je o 19.30.

Dni pred začiatkom Premier League sú obdobím, keď si hráči fantasy futbalu starostlivo skladajú svoj tím.

A potom ho celý zmenia. Niekedy aj viackrát.

Na internete je viacero tipov, ako na to, existujú aj špecializované podcasty. Jednou z možností je zložiť si tím podľa Magnusa Carlsena. Ak je najlepší v dvoch odlišných činnostiach, pričom jednu robí 600 miliónov ľudí a druhú 9 miliónov, musí vedieť, čo robí.

Hraj ako Carlsen

Carlsena nikto nezosadil z pozície šachovej jednotky od júla 2011. A jednotkou ešte istý čas zostane, hoci príde o titul majstra sveta, ktorý odmietol obhajovať. Aspoň bude mať viac času na fantasy futbal, kde bol jednotkou len krátko v roku 2019, no dlhodobo patrí medzi špičku. Už vo svojej prvej sezóne 2017/18 skončil jeho tím s názvom Kjell Ankedal medzi 3000 najlepšími hráčmi sveta.

Keď tento rok porazil v šachu Rusa Andreja Jesipenka, prvá otázka, ktorú mu dal po zápase, znela: „Koho si dal za kapitána vo fantasy futbale?“

Jedným zo základných pravidiel je, že kapitán získava dvojnásobný počet bodov. Celé pravidlá nájdete tu.

Carlsen je vo fantasy futbale dobrý každý rok a prezradil aj, ako to robí. Pred každým kolom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie