Denník N

Čína zavádza prvé sankcie a nebezpečne blízke cvičenia. Môže podniknúť inváziu na Taiwan?

Nancy Pelosiová a taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Foto - TASR/AP
Nancy Pelosiová a taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Foto – TASR/AP

K čomu sa už odhodlal Peking po návšteve americkej političky na Taiwane: ekonomické sankcie, cvičenia s ostrou muníciou a de facto blokáda ostrova.

Sú malé, ale bez nich nedokáže fungovať žiadna moderná elektronika. Tie s nálepkou Made in Taiwan Američania používajú pri výrobe stíhačiek F-35 aj striel Javelin, ktoré Ukrajincom pomáhajú odrážať ruskú inváziu.

Taiwanská spoločnosť TSMC je najväčší výrobca čipov na svete a je logické, že šéfka americkej snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová mala počas svojej kontroverznej návštevy na ostrove po rozhovore s prezidentkou Cchaj Jing-wen naplánované stretnutie práve s jej šéfom Markom Liuom.

Ako píše Washington Post, ukazuje to, aké dôležité sú počítačové čipy pre americkú ekonomiku a národnú bezpečnosť. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) okrem toho v americkej Arizone buduje fabriku na čipy a zvažuje jej rozšírenie.

Potenciál na plnohodnotnú krízu

To je len malou pripomienkou toho, ako sa z demokratického ostrova stal jeden z najúspešnejších technologických tigrov na svete. Ten je však v tieni Číny, ktorá si na Taiwan robí v rámci politiky „jednej Číny“ nárok, a tak na návštevu Pelosiovej okamžite reagovala prvými sankciami, ktoré môžu prerásť do veľkej krízy pre ostrovný štát.

Ich prvou podobou je aj dočasná blokáda, ktorá môže ovplyvniť aj prepravu spomínaných čipov na globálne trhy.

A medzi expertmi sa hovorí aj o najhoršej možnosti – invázii Číny na Taiwan

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Svet

Teraz najčítanejšie