Denník N

Afganistan rok po prevrate Talibanu: dievčatá vylúčili zo škôl a ľudia v núdzi predávajú deti

Afganské ženy na trhu kompletne zahalené v modrej afganskej burke sprevádza bojovník Talibanu. Foto - TASR/AP
Afganské ženy na trhu kompletne zahalené v modrej afganskej burke sprevádza bojovník Talibanu. Foto – TASR/AP

Keď vlani Spojené štáty americké ohlásili stiahnutie vojsk z Afganistanu, takú rýchlu odpoveď Talibanu na novú situáciu očakával len málokto.

Predstavitelia extrémistického islamistického hnutia bleskovo obsadili väčšinu krajiny a v auguste bez použitia vojenskej sily vstúpili aj do Kábulu, kde definitívne prebrali moc.

Slovami expertov Taliban stavil na novú PR stratégiu a v snahe získať si uznanie Západu tvrdil, že sa zmenil. Opakoval, že viac nebude obmedzovať ženské práva, a jeho hovorca dokonca žene krátko po prevrate poskytol rozhovor.

Taliban zároveň ubezpečoval medzinárodné spoločenstvo, že nedovolí, aby sa v Afganistane schovávali teroristi z al-Káidy ako na začiatku storočia.

Prešiel rok a všetko nasvedčuje tomu, že nedodržal ani jeden z týchto sľubov. Afganské dievčatá nemôžu navštevovať stredné školy a podľa neziskových organizácií dramaticky pribúda počet nútených manželstiev.

Minulotýždňová operácia, pri ktorej Spojené štáty americké v centre Kábulu zabili lídra al-Káidy Ajmana Zawahrího, zase naznačuje, že krajina je naďalej útočiskom džihádistov.

Afganistan je po dvanástich mesiacoch vlády Talibanu štátom s alarmujúcou mierou chudoby, pre ktorú sa mnohí uchyľujú ku krajným riešeniam. Objavujú sa prípady, že niektorí bežní Afganci v zúfalstve predávajú svoje deti.

Mierili zbraňou na novinárov 

Americký prezident Joe Biden v pondelok z domácej karantény ohlásil, že Spojené štáty zneškodnili jedného z najhľadanejších teroristov na svete. Po rokoch pátrania na balkóne jeho domu v Kábule dvomi strelami z bezpilotného lietania zabili Ajmana Zawahrího, ktorý posledných jedenásť rokov šéfoval al-Káide.

To, ako na operáciu zareagovali miestni, ukazuje, ako veľmi sa Afganistan za posledný rok zmenil. Obyvatelia Kábulu sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie