Denník N

Pediatrička zo Záhoria: Pečiatkuje sa na pošte, nie v ambulancii. Tam sa máme venovať medicíne

V okrese Malacky od septembra nebudú pediatri vydávať ospravedlnenky a tlačivá. Pediatrička Eva Sláviková hovorí, že administratíva im berie tretinu pracovného času.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Eva Sláviková je pediatrička z Malaciek. Má 62 rokov a je v meste najmladšia z lekárok a lekárov, ktorí sa starajú o deti. Podľa posledného sčítania obyvateľov bolo v ich okrese 17 315 detí do 19 rokov. V rozhovore vysvetľuje, prečo osem pediatrov z okresu Malacky poslalo list ministerstvám aj župe, že od septembra odmietajú vypisovať tlačivá pre deti do školy či do táborov a na voľnočasové aktivity. Ušetria vďaka tomu čas, ktorý venujú chorým deťom a prevencii.

Listom ste oznámili ministerstvu zdravotníctva aj župe, že všetci pediatri v okrese Malacky od septembra nebudú vypisovať administratívne tlačivá ako sú ospravedlnenky či potvrdenia do táborov. Prečo k tomu pristupujete?

Všetci vedia, že primárna pediatria je v kríze. Zdravotníctvo je celkovo v pomerne veľkej kríze a v primárnej pediatrii sa to vyhrotilo. Lekári odchádzajú, prevažná väčšina je v dôchodkovom veku a mladí neprichádzajú. Keď odíde lekár na dôchodok a mladý nepríde, obvody sa prerozdeľujú medzi tých, čo zostali. Na Záhorí je to už neúnosné. Naším primárnym cieľom je liečiť chorých a robiť prevenciu u zdravých detí. Byrokratická záťaž je však taká obrovská, že chorý pacient sa dostáva do úzadia. Denne nás navštevuje množstvo ľudí, ktorí potrebujú pre rôzne inštitúcie potvrdenia a domáhajú sa ich. A to prednostne pred chorými pacientmi, čo nie je možné. Nie je možné riešiť zdravého medzi chorými. Chorí by v tejto situácii mali ustúpiť tým, čo chcú len potvrdenia, aby sa nenakazili v čakárni.

Koľko za posledný rok odišlo lekárov z okresu?

Odišli tri lekárky, zrušili sa tri obvody a všetky tieto deti sa prerozdelili medzi nás.

Teraz je v okrese deväť pediatrov, išlo teda o tretinu lekárov, ktorí odišli. O koľko vám stúpol počet pacientov?

Jedna lekárka mala 1700 pacientov, druhá 1500 a teraz sa rozdeľuje 600 detí. Za posledné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie