Denník N

Celý víkend nespali, telefonovali do Paríža. Dnes si aj tunajší Francúzi uctia obete minútou ticha

Francúzi nie sú národ, ktorý sa poddá strachu a prestane chodiť von, hovoria tunajší Francúzi. Foto – TASR
Francúzi nie sú národ, ktorý sa poddá strachu a prestane chodiť von, hovoria tunajší Francúzi. Foto – TASR

Nesmieme sa báť, prestať chodiť von ani odsudzovať všetkých moslimov, hovorí francúzsky šéf bratislavskej palacinkárne.

Pani Frédérique Renardová pochádza z Paríža. Na Slovensku žije už osem rokov, má vínotéku a predáva aj darčekové predmety. Z pokojného života ju v piatok vytrhlo teroristické vyčíňanie v Paríži. Najviac ľudských životov vzalo v koncertnej sieni Bataclan.

„Boli sme tam viackrát, je v našej štvrti,“ rozpráva majiteľka vínotéky. Hneď ako sa dozvedela o útokoch, obtelefonovala celú rodinu. „Nespali sme celý víkend. Ešte sme šokovaní, unavení,“ rozpráva rodáčka z Paríža. Teraz čaká na každú novú informáciu.

Elitný manažér slovenskej autostrády: Treba konať!

Marcel Vial, ktorý šéfuje firmám Granvia a Vinci Concession Slovakia, ktoré postavili a spravujú rýchlostnú cestu medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, ako aj obchvat Banskej Bystrice, bol v čase útokov priamo v Paríži.

„Hneď potom, ako sme sa dozvedeli o tomto hroznom čine, sledovali sme správy minútu po minúte a obvolávali naše rodiny a priateľov, aby sme sa uistili, že sú v poriadku. Modlili sme sa, aby sa tento masaker čo najskôr skončil. Teraz je však čas konať!“ zareagoval Vial.

Mal plný podnik, chodili SMS-ky

Podobne to vidí aj šéf bratislavskej palacinkárne Chez Amélie Frédéric Miskiewicz. Ako na to, si však netrúfa povedať. Istý si je však tým, že Francúzi sa teraz nesmú poddať strachu. Zatiaľ podľa neho boj s panikou vyhrávajú.

V čase útokov mal plnú prevádzku, evidoval, že prichádzajú SMS-ky. Keď zistil, čo sa udialo, ihneď obtelefonoval celú rodinu. Našťastie, nikomu z jeho blízkych sa nič nestalo. V pondelok napoludnie sa chystá pred francúzskou ambasádou absolvovať spoločne s ostatnými minútu ticha. Organizuje sa na celom svete, hovorí Miskiewicz.

„My Francúzi máme takú vlastnosť, že keď je problém, tak sa vieme zoskupiť, vyjadriť solidaritu. Hlavne netreba prepadnúť strachu, prestať chodiť von. To je to, čo chcú teroristi,“ hovorí francúzsky palacinkár s dovetkom, že žiadne podliehanie strachu v rodnej krajine nevidí, skôr naopak.

Reči o nebezpečných migrantoch mu však nič nehovoria. „Treba si uvedomiť, že to, čo nastalo v Paríži, oni zažívajú stokrát silnejšie – u nich je vojna. Je veľa moslimov, ktorí sú mierumilovní a takisto im puká srdce,“ rozpráva Francúz so slovenskými aj poľskými koreňmi.

Na Slovensko prišiel už pred dvadsiatimi rokmi, okrem iného spoznať región, do ktorého siahajú korene jeho rodiny – mama je zo Žiliny, otec sa už narodil vo Francúzsku. Chystá sa práve pozrieť do Paríža, ako to mal v pláne aj pred útokmi.

Prekvapenie a potom hrôza, hovorí atašé

O tom, že to nie je taká kritická situácia, ako by sa mohlo zdať, iba lety sú viac kontrolované, informuje na svojich stránkach aj francúzska ambasáda. Aj jej tlačový atašé Didier Rogasik spomína na okamih, keď sa dozvedel o teroristickom akte, ako o veľkom šoku.

„Prvý pocit bol prekvapenie a potom hrôza, niečo tragické,“ opisuje Rogasik, ktorý takisto už roky žije na Slovensku. Pochádza zo severného Francúzska a tiež si všimol prejavy solidarity a zbližovanie ľudí na sociálnych sieťach, ktoré po útokoch vidno.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Slovensko

Teraz najčítanejšie