Denník N

Vývoj bojov (161. deň): Rusi sa bránia fantómovými mostmi, proti HIMARS-om to zrejme fungovať nebude

Centrom koordinácie partizánov v Chersone je mesto Mykolajiv, ktoré je ruskými raketami bombardované každý deň. Foto - tasr/ap
Centrom koordinácie partizánov v Chersone je mesto Mykolajiv, ktoré je ruskými raketami bombardované každý deň. Foto – tasr/ap
  • Rusi robia, čo môžu, aby zmiatli ukrajinské strely na mosty, zrejme to však nebude fungovať. 
  • Ukrajinskí partizáni chodia bežne do práce, stretávajú sa po večeroch, lepia plagáty a posielajú informácie ukrajinskej armáde. Rusi proti nim pritvrdili.
  • Svojich informátorov na druhej strane majú aj Rusi, Ukrajinci viacero z nich zatkli.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 3. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ukrajinci pokračujú v ostreľovaní skladov munície a mostov, aby sťažili Rusom logistiku najmä na juhu Ukrajiny. Aj v stredu Kyjiv hlásil, že zničil dva sklady v Chersonskej oblasti.

Cez noc sa objavili zatiaľ nepotvrdené informácie, že došlo k výbuchom pri alebo na Antonivskom železničnom moste. Ten sa nachádza neďaleko rovnomenného cestného mosta, ktorý Ukrajinci vyradili z prevádzky minulý týždeň. Rusi tu ako alternatívnu dopravu používajú kompy, ako vidno aj na tejto fotografii.

Ruské okupačné sily tvrdia, že by mali obnoviť prevádzku mosta budúci týždeň. Predtým sa objavili správy, že na veľké diery na moste dávajú betónové pláty, po ktorých by mali prejsť autá. Nakoľko bude bezpečný a či po moste bude môcť prejsť aj ťažká technika, je viac než otázne.

Železničný Antonivský most cez rieku Dnipro má takisto svoj význam, keďže Rusi väčšinou vojenskú techniku prevážajú po železnici. Už zábery po predchádzajúcom ostreľovaní ukazujú, že ho Ukrajinci poškodili, a nie je jasné, či je momentálne v prevádzke.

Rusi skúšajú zmiasť ukrajinské sily pri ostreľovaní mostov spôsobom, ktorý im však pravdepodobne nebude fungovať. Pri Antonivskom cestnom aj železničnom moste rozmiestnili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie