Denník N

Tomáš Tatar rozpráva o ťažobe, ktorú zažíval po drafte, či o tom, na čo si Slafkovský má dať v Montreale pozor

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Veľký rozhovor s Tomášom Tatarom, ktorý išiel na MS v hokeji hlavne preto, aby mladým hráčom pomohol pred draftom.

Tomáša Tatara v roku 2009 draftoval Detroit z druhého kola a dobre vie, aké náročné sú začiatky pre mladého hráča, ktorý sa chce presadiť v NHL.

„Všetko sa udialo veľmi rýchlo a nebol som na to pripravený. V sedemnástich som totiž úplne ‚vystrelil‘,“ vraví Tatar, ktorý mal v Amerike niekoľko kríz a myslel aj na návrat. „Bola to ťažoba, od sedemnástich som žil úplne sám.“

Neskôr strávil tri sezóny v Montreale, ktorý nedávno draftoval Juraja Slafkovského aj Filipa Mešára. Po príchode do kanadského klubu cítil veľký tlak, lebo ľudia ho porovnávali s bývalým kapitánom Canadiens Maxom Paciorettym: „Nebolo to fér – Max bol v Montreale kapitánom tri sezóny. Mal som však šťastie, pretože sa mi štart podaril a fanúšikovia ma začali mať veľmi radi.“

31-ročný útočník hrá od minulej sezóny za New Jersey Devils a hokejový ošiaľ v meste sa podľa neho nedá s Montrealom porovnať. „V Montreale sa výsledok zo stretnutia rozoberá v meste a v médiách niekoľko dní. Dáte tri góly, ste hrdina. Ak však zlyháte, pocítite to. Mne to už nechýba.“

Fanúšikovia budú podľa neho Slafkovského podporovať, ale po rokoch môže prísť väčší tlak, lebo budú očakávať veľké veci.

V rozhovore sa dočítate:

  • že na farme je to „džungľa“,
  • ako riešil kritiku v Montreale,
  • na čo si musia dať Slafkovský a Mešár pozor,
  • prečo spočiatku zvažoval návrat na Slovensko,
  • ako Slafkovský pomohol elitnej formácii na MS,
  • čo chceli vedieť zástupcovia Canadiens a Devils pred draftom.

V Montreale ste strávili tri roky, takže dobre viete, do čoho Slafkovský ide. Budú na neho fanúšikovia prísni a budú mať vysoké očakávania hneď od začiatku?

Práve naopak. Pamätám si, ako v roku 2018 Canadiens draftovali Fína Jesperiho Kotkaniemiho v prvom kole z tretieho miesta. Všetci ho podporovali, pretože išlo o ich výber, a chceli, aby sa adaptoval a pomohol tímu čo najviac. Preto si myslím, že podpora zo strany Canadiens, ale aj fanúšikov bude obrovská. Je draftovou jednotkou a v Montreale urobia všetko pre to, aby sa mu darilo.

Samozrejme, po rokoch sa už budú očakávať výsledky a môže prísť väčší tlak, lebo budú od Juraja očakávať veľké veci. Vtedy dosť záleží na tom, aký ste hráč, ale Juraj má predpoklady na to, aby to zvládol aj potom.

Aké prostredie na Slafkovského čaká? Vy ste do Montrealu prišli v roku 2018 spolu s Nickom Suzukim, a to výmenou z Vegas Golden Knights za Maxa Paciorettyho. 

Spočiatku som cítil veľký tlak, lebo veľa ľudí ma porovnávalo práve s ním, čo nebolo fér – Max bol v Montreale kapitánom tri sezóny. Mal som však šťastie, pretože sa mi štart podaril a fanúšikovia ma začali mať veľmi radi.

Približne tri roky som strávil v prvej formácii, takže čas v Montreale som si naozaj užil. Ľudia tam žijú hokejom, nájdete ho všade. Ale keďže je to ich národný šport, chcú, aby sa tímu darilo.

Je to v Montreale naozaj také odlišné od iných tímov NHL?

Montreal patrí k „Original Six“ (skupina šiestich tímov, z ktorých sa v minulosti skladala NHL – pozn. red.), takže má dlhú históriu a štadión býva vypredaný. Vždy na ňom rád hrám. Ako hráč si to užívate. V Montreale majú Juraj s Filipom geniálne podmienky, organizácia je super.

Cítite veľkú zmenu po príchode do New Jersey?

V New Jersey je takisto skvelá organizácia, ktorá hráčovi ponúka výborné podmienky. Máme teraz trochu problémy s návštevnosťou. Možno je to pre výsledky, ale v New Yorku je predsa len niekoľko ďalších tímov: v NHL sú to New York Islanders, New York Rangers, v NBA New York Knicks či Brooklyn Nets a veľa ďalších… Hokejový ošiaľ v meste sa preto s Montrealom nedá porovnať.

Musím sa priznať, že v mojom veku sa mi už situácia v New Yorku trochu viac pozdáva. Tlak okolo tímu je menší a človek má viac súkromia. Ľudia vás síce sledujú, ale na druhý deň hrajú ďalšie newyorské tímy, takže divák sa presmeruje na niečo iné. V Montreale sa výsledok zo stretnutia rozoberá v meste a v médiách niekoľko dní. Dáte tri góly, ste hrdina. Ak však zlyháte, pocítite to. Mne to už nechýba.

Čo by mali robiť Slafkovský a Mešár v prípade, keď sa tímu nedarí?

Počas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

MS v hokeji do 20 rokov

NHL

NHL Draft

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie