Denník N

ECB má novú zbraň. Použije ju niekedy?

Foto – TASR
Foto – TASR

Je logické, že Európska centrálna banka má urobiť všetko, aby sa eurozóna nerozpadla.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu u nuly na pol percenta. Aj keď zvýšenie bolo vyššie, ako sa očakávalo, búrku v pohári vody spôsobilo niečo iné. ECB zaradila do výzbroje nový kanón s trochu tajomným názvom i obsahom: Transmission Protection Instrument, (TPI) – nástroj na ochranu monetárnej transmisie. O čo ide?

Posledná poistka

Vráťme sa najprv o desať rokov späť. Počas veľkej finančnej krízy sa štáty ako Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Írsko dostali do veľkých problémov pri obsluhe svojho vysokého dlhu. Finančné trhy začali panikáriť a uvedeným krajinám začali prudko stúpať úroky na vládne dlhopisy. Po počiatočnom váhaní ECB oznámila časovo obmedzený program výkupu dlhopisov problémových štátov. Tento dočasný program sa mal v roku 2012 nahradiť programom priamych monetárnych transakcií – Outright Monetary Transactions (OMT), ktorý nemal časové ani množstevné limity.

Program OMT mal fungovať mimo klasického nákupu štátnych a podnikových dlhopisov („tlačenia peňazí“). Mal sa však spúšťať v mimoriadnych situáciách, keby sa rating dlhopisov prepadol do špekulatívneho pásma a problémovým štátom by hrozil bankrot. Program OMT by fungoval ako posledná poistka. Mal sa realizovať prostredníctvom priamych nákupov vládnych dlhopisov s 1- až 3-ročnou splatnosťou.

Mal sa, ale nakoniec sa neaplikoval. Ak by chcela niektorá členská krajina eurozóny využiť OMT, musela by splniť niekoľko ťažkých podmienok: získať pomoc z Európskeho mechanizmu finančnej stability („eurovalu“) a zaviazať sa k ekonomickým reformám. Portugalsko, Írsko, Grécko a Cyprus uvažovali o zapojení do programu OMT, ale nakoniec si to rozmysleli. Jednak kvôli zaväzujúcim podmienkam a tiež kvôli tomu, že OMT začal fungovať aj bez toho, aby sa aplikoval. Už samotné vyhlásenie ECB, že „urobí čokoľvek, aby zachránila eurozónu“ (vrátane neobmedzeného nákupu talianskych, gréckych či španielskych dlhopisov prostredníctvom OMT), spôsobilo, že rozpätie medzi úrokmi na nemecké verzus talianske a španielske dlhopisy kleslo z piatich na tri percentá. To stačilo na odvrátenie najväčších problémov. Program OMT bol zázračnou zbraňou, ktorá sa nikdy nepoužila, no fungovala.

Nástroj na iné situácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie