Denník N

Na ceste od thatcherizmu k trussizmu

Liz Trussová a Rishi Sunak pred začiatkom debaty na BBC. Foto - TASR/AP
Liz Trussová a Rishi Sunak pred začiatkom debaty na BBC. Foto – TASR/AP

Zatiaľ čo úlohou Thatcherovej bolo presadzovať európsku bezpečnosť v ére americkej veľkosti, Trussovej úlohou môže byť brániť ju v ére americkej slabosti.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Skúsenosti z čias dospievania môžu byť formujúce. Britská ministerka zahraničia Liz Trussová, ktorá sa, ak sa nič vážne nestane, stane budúcou britskou premiérkou, mala 15 rokov, keď sa zrútil komunizmus: pamätá si, že tento proces sledovala v televízii v obývačke svojich rodičov. Vo svojich dvadsiatich rokoch navštívila to, čo sme zvykli nazývať „východná Európa“. S láskou spomína na „nádej a optimizmus“, ktorý objavila v postkomunistickej Prahe. Malo to aj iné účinky. Obdiv k Margaret Thatcherovej, s ktorou sa aj stretla, nakoniec rozptýlil nechuť k bývalej konzervatívnej premiérke, ktorú Truss zdedila po svojich ľavicových rodičoch.

Výhody Železnej lady

Thatcherovú, ktorá sa narodila päťdesiat rokov pred ňou, formovali iné skúsenosti. Videla, ako sa dvíha železná opona, a rozhodla sa ju zbúrať. Jej pravdepodobná nástupníčka ju videla padať. Ohnivá rétorika kandidátky na líderku konzervatívcov voči Putinovmu režimu a Čínskej komunistickej strane naznačuje, že má v úmysle ísť v stopách prvej ministerskej predsedníčky.

Čo by to znamenalo dnes?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie