Denník N

Jana Žitňanská: Nebudem súčasťou koalície, kde sa bude poškuľovať po fašistoch či odídencoch od fašistov (+video)

Jana Žitňanská. Foto N - Vladimír Šimíček
Jana Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček

Keď nevieme fungovať ako štvorkoalícia – možno s nejakými personálnymi zmenami –, tak sa rozprávajme napríklad o tom, či nevieme fungovať na báze opozičnej zmluvy, navrhuje poslankyňa Za ľudí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jana Žitňanská (48) je bývalá novinárka a dnes poslankyňa Za ľudí. Do parlamentu sa prvý raz dostala v roku 2010 za KDH, v roku 2014 sa stala poslankyňou europarlamentu za stranu NOVA. V rozhovore hovorí:

  • že odmieta menšinovú vládu opretú o hlasy tarabovcov,
  • že by bolo lepšie, aby Matovič nebol ministrom financií,
  • ale aj to, že SaS nesie svoj podiel viny na vládnej kríze;
  • spomína, kedy opustila koaličnú radu a takmer aj koalíciu,
  • a navrhuje riešenie krízy formou opozičnej zmluvy.

Ako sa cítite v pozícii jednej z niekoľkých poslankýň a poslancov, od ktorých postoja v nasledujúcom mesiaci bude závisieť osud vlády Eduarda Hegera?

Nijako ma neteší, že sme sa dostali do takejto situácie. A mám aj déjà vu. V roku 2011 som bola súčasťou vládnej koalície a bola som pri tom, keď sa s neznesiteľnou ľahkosťou bytia pristupovalo k tomu, či vláda Ivety Radičovej bude pokračovať alebo nie. Teraz mám taký istý pocit. Rútime sa niekam a tí, ktorí by mali rokovať, sa prizerajú. Obávam sa, že tak ako pred jedenástimi rokmi išli Igor Matovič a Richard Sulík spoločným hlasovaním proti vláde Ivety Radičovej, teraz idú spoločným sporom proti sebe, no výsledok môže byť – a pravdepodobne bude – ten istý.

Takže sa vám zdá, že teraz sa dva mesiace deje veľmi málo a potom sa posledné augustové dni začnú naháňať hlasy, no už sa to skončí demisiami ministrov za SaS?

Viem o tom, že nejaké rokovania prebiehajú. No

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie