Denník N

Kde sú západní lídri?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na víťazstvo v tomto maratóne potrebujú demokracie prijať masívny a trvalý záväzok voči Ukrajine, čo si vyžaduje lídrov, ktorí pripravia voličov na dlhú trať.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Rusko-ukrajinská vojna speje k pretekom medzi slabnúcou politickou vôľou západných demokracií a zhoršujúcimi sa vojenskými možnosťami diktatúry Vladimira Putina. Tieto preteky budú maratón, nie šprint. Udržanie politickej vôle si vyžaduje prezieravé líderstvo, ktoré väčšine demokracií chýba. Vyžaduje si aj uznanie faktu, že aj naše vlastné krajiny sú v istom dôležitom zmysle vo vojne, a zodpovedajúcu dlhodobú politiku.

Je to však to, čo počujete, keď zapnete televízor v Spojených štátoch (kde som teraz ja), Nemecku, Taliansku, Británii alebo vo Francúzsku? Je to hlavná téma v Konzervatívnej strane, ktorá sa má rozhodnúť, kto bude budúcim britským premiérom, alebo pred talianskymi voľbami, ktoré sa budú konať 25. septembra, alebo predvolebnou témou v USA, kde sa bude voliť do kongresu 8. novembra? Nie, nie a nie. „Sme vo vojne,“ počul som nedávno niekoho povedať v rádiu, ale bol to energetický analytik, nie politik.

Verí, že čas je na jeho strane

Skutočnosť, že sa ukrajinské sily pripravujú na veľkú protiofenzívu s cieľom znovu dobyť strategicky dôležité mesto Cherson, ukazuje, čo môže dosiahnuť kombinácia západných zbraní a ukrajinskej odvahy. Viacero raketových systémov dlhého doletu HIMARS dodaných USA umožnilo Ukrajincom zasiahnuť sklady munície, mosty a veliteľské stanovištia ďaleko za ruskými líniami. Ruské sily z Donbasu sa pripravujú na obranu pred očakávanou ofenzívou, čím sa ruský postup na východe ešte viac spomalí. Richard Moore, šéf britskej tajnej spravodajskej služby (MI6), nedávno poznamenal, že Rusku môže na Ukrajine „dochádzať dych“ pre nedostatok materiálu a primerane vycvičených vojakov. Ukrajina má teda veľkú šancu vyhrať túto jeseň dôležitú bitku, ale k víťazstvu vo vojne má ešte ďaleko.

Vo svojej kampani proti Ukrajine, ale aj Západu sa Putin spolieha na dvoch tradičných vojnových spojencov Ruska, ktorými sú poľný maršal Čas a generál Zima. Ruský líder využíva ako zbraň energiu a znižuje tok plynu cez plynovod Nordstream 1, takže Nemecko nemôže úplne doplniť svoje zásoby skôr, ako sa ochladí. Potom bude mať možnosť plyn vypnúť úplne, čím uvrhne Nemecko a ďalšie závislé európske krajiny do zúfalého chladu. Vysoké ceny energií v dôsledku vojny naďalej zvyšujú infláciu na Západe, pričom držia Putinovu vojnovú mašinériu poháňanú miliardami eur, ktoré Nemecko a iné krajiny platia za ruský plyn a ropu. Hoci niekoľko lodí s obilím v týchto dňoch opúšťa Odesu, ruská blokáda ukrajinských prístavov spôsobila krízu cien potravín v častiach Blízkeho východu a Afriky, čo má za následok veľkú ľudskú biedu a potenciálne aj vlny utečencov a politický chaos. Aj to sú Putinovi priatelia. Ešte lepšie preňho je, že globálny juh z toho prinajmenšom rovnako ako Rusko obviňuje Západ.

Putinova kultúrna a politická analýza Západu ho vedie k presvedčeniu, že čas je na jeho strane. Západ je podľa neho dekadentný, oslabený multikulturalizmom, imigráciou, postnacionalizmom EÚ, LGBTQ+, genderizmom, ateizmom, pacifizmom a demokraciou. Preto sa nič nevyrovná mäsožravým, bojovým veľmociam, ktoré stále lipnú na starej trojici Boh, rodina a národ.

Najdôležitejšie sú kongresové voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie