Denník N

Ficov slovný terorizmus

Vycvičení sú dobre. Foto – TASR
Vycvičení sú dobre. Foto – TASR

Premiér podsúva verejnosti verziu príbehu, v ktorom sú všetci utečenci (potenciálni) teroristi. Pre svoj volebný úspech je zjavne ochotný šíriť aj nepotvrdené správy.

Premiér Robert Fico je najväčším nebezpečenstvom pre Slovensko. Správa sa ako barbar alebo v jazyku dnešného sveta: ako konšpiračná webová stránka.

Ak je niekto schopný tváriť sa, že on to vedel, a súbežne ako hotovú vec šíriť nepotvrdené správy, je to dôkaz, že sa nezastaví pred ničím. A presne to premiér robí, keď hovorí, že medzi teroristami boli aj utečenci, ktorí prišli toto leto. Niežeby nemohli byť. A možno nakoniec aj budú. Zatiaľ to však nevieme a nevie to ani premiér Fico.

To, čo predvádza od piatku noci premiér Fico, sa nedá nazvať inak ako slovné teroristické útoky. Podsúva verejnosti verziu príbehu, v ktorom sú všetci utečenci teroristi alebo aspoň potenciálni teroristi.

V státisícovom dave, ktorý putuje zo Sýrie či Afganistanu do Európy, je pritom množstvo ľudí, ktorí pred rovnakým terorizmom, ako bol ten v Paríži, utekajú. To neznamená, že medzi nimi nemôžu byť aj zlí ľudia. Naopak, je to veľmi pravdepodobné. Európa by sa mala pokúšať odhaliť ich, zastaviť a prípadne aj potrestať. Slušní politici by si však mali dávať pozor, aby neodsúdili všetkých. Aby v čase, keď je Európa pod obrovským tlakom, nepodnecovali k nenávisti a zlobe.

Nemôžem sa ubrániť pocitu, že premiér Fico sa teroru v Paríži potešil. V čiernej polokošeli a s iskričkou v oku už vidí vyhrané voľby. V skutočnosti prehráva aj poslednú šancu zlepšovať Slovensko a Slovákov. Ono sa mu to musí raz vrátiť.

Najnovšie informácie o útokoch v Paríži nájdete v minúte po minúte.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie