Denník N

Poľsko buduje najväčšiu pozemnú armádu v Európe. Tankov chce mať viac ako Nemci, Francúzi a Briti dokopy

Bojový tank K2 Black Panther. Poliaci by ich chceli kúpiť skoro tisíc. Zdroj . Wikimedia
Bojový tank K2 Black Panther. Poliaci by ich chceli kúpiť skoro tisíc. Zdroj . Wikimedia

Vláda vo Varšave sľubuje čoskoro 300-tisíc vojakov, z európskych členov NATO má viac len Turecko. Na obranu chce dávať 5 percent HDP.

George Friedman je americký analytik a prognostik, zakladateľ spoločnosti Stratfor. V roku 2009 vydal knihu Nasledujúcich 100 rokov, kde sa snaží predpovedať, ako sa bude vyvíjať geopolitika na Zemi v 21. storočí.

Mimo iného v nej pred trinástimi rokmi predpovedal rozkvet Poľska. Tvrdil, že Poľsko (spolu s Tureckom a Japonskom) sa v 20. a 30. rokoch tohto storočia stane novou mocnosťou v euroázijskom priestore. Spolu so susedmi (vrátane Slovenska) vytvorí podľa neho vplyvný „Poľský blok“.

Jeho prognózy sa môžu čoskoro naplniť – aspoň pokiaľ ide o vojenskú silu nášho severného suseda. Poľská vláda už dlhodobo zvyšuje výdavky na zbrojenie, no odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, oznamujú jeden armádny nákup za druhým.

Aj vďaka tomu si poľský minister obrany trúfol povedať, že „čoskoro budú mať najsilnejšiu pozemnú armádu v Európe“. Čisto podľa počtu techniky to tak aj môže byť.

Poučili sa

Mariusz Błaszczak to povedal na tlačovke, kde oznámil obrovské nákupy z Južnej Kórey. Poľsko podpísalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie