Denník N

Muž odsúdený za vraždu sa dostal na slobodu, pretože medzi Ústavným a Najvyšším súdom zlyhala komunikácia

Žena zahynula pri požiari. Ilustračné foto – TASR
Žena zahynula pri požiari. Ilustračné foto – TASR

Stačilo, ak by ústavní sudcovia rýchlejšie dali vedieť svoje rozhodnutie a muž odsúdený za vraždu by sa zrejme nedostal na slobodu. Senát Petra Straku hovorí, že konal štandardne. No išlo o špecifický prípad a aj dva týždne na doručenie nálezu boli tentoraz pridlho.

V ére mobilov a emailov, keď nie je problém si vymeniť dôležitú informáciu v priebehu niekoľkých minút, trvalo pätnásť dní, kým Ústavný súd informoval nižšie súdy o svojom rozhodnutí. Zrušil pritom rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorým odsúdil muža obžalovaného na vyše 22 rokov za vraždu.

O tom istom prípade v júni rozhodoval aj Najvyšší súd – a netušil, že len pár dní predtým rozhodovali aj ústavní sudcovia. Výsledok je, že hoci Najvyšší súd poslal muža do väzby, verdikt bol nezákonný.

Muž odsúdený za vraždu priateľky, ku ktorej sa aj priznal, sa tak dostal na slobodu.

Ide o prípad, ktorému sa Denník N venoval koncom júna. Upozornili sme, že o prípade takmer súčasne rozhodovali sudcovia Najvyššieho a aj Ústavného súdu, pretože jedni nevedeli o verdikte tých druhých. Ak by sa navzájom informovali, muž by bol zrejme stále vo väzení. Tam by čakal na definitívny verdikt.

Pred mesiacom ešte nebolo úplne zrejmé, čo viedlo k tomu, že muž sa nakoniec dostal na slobodu. Napokon sa ukázalo, že senát Petra Straku na Ústavnom súde vedel o dovolacom konaní na Najvyššom súde. Tam ju posudzoval senát Martiny Zeleňakovej. Senáty o sebe vedeli a navzájom si aj vymieňali spis odsúdeného muža. Komunikácia medzi senátmi v predchádzajúcich mesiacoch teda fungovala. Zlyhala až v samotnom závere rozhodovania.

A tak sa stalo, že oba súdy zrušili to isté odsudzujúce rozhodnutie a prikázali Krajskému súdu v Bratislave opäť rozhodnúť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší súd

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie