Denník N

„Mesto? Pre nás je to náš šéf.“ Lesná škôlka v Dunajskej Strede ponúka cestu von z osady pre miestnych Rómov

Robotníci v lesnej škôlke. Vľavo na kraji Milan Banda, vpravo na kraji Renata Fatona. Foto – András Á. Cséfalvay
Robotníci v lesnej škôlke. Vľavo na kraji Milan Banda, vpravo na kraji Renata Fatona. Foto – András Á. Cséfalvay

Sú medzi nimi takí, ktorí chcú naozaj pracovať a snáď aj my im pomáhame v prežití, hovorí šéf lesníckej firmy zamestnávajúcej miestnych Rómov v Dunajskej Strede.

Magyar verzió

„Prácu som si hľadala aj inde, ale keď som v meste ukázala občiansky a videli, že som z Kračanskej cesty, hneď ma poslali preč,“ hovorí Renata Fatona, jedna z pracovníčok lesnej škôlky na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede.

O podobných skúsenostiach informujú aj ostatní, s ktorými sme sa rozprávali – ak ich aj zamestnali, bolo to len na krátke obdobie. Odtiaľto, od sadeníc, však nechcú odísť.

Ani ich nepošlú preč, hoci obyvatelia rómskeho sídliska na Kračanskej ceste naozaj nemajú v okolí dobrú povesť – väčšina ich spomína v súvislosti s masívnym užívaním drog, prostitúciou a krvismilstvom.

Geto v priemyselnej štvrti

Osada vznikla po roku 2000, keď sa čoraz viac Rómov z mesta dostalo do budov v priemyselnej oblasti na kraji mesta, hlavne vinou nahromadených nedoplatkov za energie. V roku 2009 vysťahovala samospráva zo sídliska Sever II 18 rodín, ktoré sa tiež ocitli na Kračanskej ceste.

Dokumentárny film miestnej dokumentaristky Ley Podhradskej z roku 2012 detailne zobrazoval, v akých podmienkach žili Rómovia na Kračanskej ceste. Ich počet dnes miestni odhadujú na 650.

„Ak títo ľudia nie sú schopní pochopiť povinnosti a práva, ktoré vyplývajú z ich situácie, musí byť na presvedčenie týchto ľudí použitý nejaký iný nástroj,” hovoril o obyvateľoch Kračanskej cesty pred desiatimi rokmi primátor Zoltán Hájos a dodal, že „Európa je dosť veľká na to, aby sa títo ľudia dokázali uživiť“.

Nájdu sa však takí, ktorí sa predsa pokúšajú uživiť doma.

Ostali len Rómovia

V priemyselnej oblasti na Kračanskej ceste má sídlo aj firma Salix Trade, ktorú pred viac ako 30 rokmi založil Peter Holík (alebo Holík Péter; podľa vlastných slov má zmiešanú slovensko-maďarskú identitu) a Jenő Szabó, ktorí sú dodnes majiteľmi firmy.

Holík a Szabó sú lesníci, ktorí predtým pracovali v štátnych lesoch. Začali s rozširovaním menšieho rodinného pozemku pri Kračanskej ceste, z ktorého je dnes lesná škôlka s rozlohou 17 hektárov. Je jediná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Firmy

Slovensko

Teraz najčítanejšie