Denník N

Premena Tottenhamu aj porovnávanie Núñeza s Haalandom. Osem vecí, o ktorých sa hovorí pred štartom Premier League

Zľava: Antonio Conte, Darwin Núñeza a Erling Haaland. Foto - TASR/AP, koláž - N
Zľava: Antonio Conte, Darwin Núñeza a Erling Haaland. Foto – TASR/AP, koláž – N

Na konci textu nájdete program prvého kola Premier League.

Piatkovým zápasom Crystal Palace – Arsenal (od 21:00) na CANAL+ Sport sa začína nová sezóna Premier League. Pripravili sme pre vás prehľad tých najpodstatnejších vecí, o ktorých sa hovorí.

Nezabudnite, že aj túto sezónu môžete hrať fantasy Premier League v lige pre čitateľov Denníka N, stačí sa prihlásiť s kódom yk0p1f.

V tomto texte sa dočítate:

  • čo čakať od Haalanda v Manchestri City;
  • ako vyzerá nová ofenzíva Liverpoolu;
  • aké zmeny robí Conte v Tottenhame;
  • či sa Chelsea podarilo vyriešiť stopérsku krízu;
  • ako sa ten Hag pasuje s disciplínou v Manchestri United;
  • či môžu nákupy Arsenalu pomôcť do Ligy majstrov;
  • aká situácia je v najbohatšom klube sveta, Newcastli United či
  • ako to vyzerá s tohtoročnými nováčikmi.

Haaland si zvykne a potom ho nik nezastaví

Na prvý pohľad je to prestup roka. Manchester City získal najžiadanejšieho útočníka na svete vo veku 22 rokov za 60 miliónov eur, čo je v kontexte prestupov iných klubov a Haalandovej skutočnej hodnoty výborný obchod.

Po tom, čo za Red Bull Salzburg dal 29 súťažných gólov v 27 zápasoch a v Borussii Dortmund 86 v 89 zápasoch, sa očakáva, že v takom dominantnom tíme, akým je Manchester City, musí pokračovať a konto navyšovať. Haaland je hráč, od ktorého City očakáva 40 až 50 súťažných gólov hneď v prvej sezóne, nech sú reči o trpezlivosti akokoľvek intenzívne.

Mnohí však ignorujú, aké rozdielne sú bundesliga s Premier League vo viacerých ohľadoch, ktoré budú pre Haalandov úspech kľúčové. Nemecká liga je vyrovnanejšia, tímy hrajú útočnejšie a s Dortmundom (na rozdiel od Bayernu) hrá väčšina tímov otvorený futbal. Haalandovi to tak v kolmom futbale dáva možnosti na bystré nábehy za obranu.

V Manchestri City to bude inak. Guardiola celú kariéru presadzoval šírkovejší futbal s trpezlivým otváraním súpera. Nie bezhlavé útočenie s ohrozením defenzívnej línie, ale absolútna dominancia. Na to väčšina tímov reaguje hlbším blokom, čo Haalandovi bude zmenšovať otvorené priestory, a bude si tak musieť zvyknúť na viac kombinačný futbal.

Nórsky reprezentant nie je Ruud van Nistelrooy, a teda počas zápasu aj vyjde zo šestnástky, z Dortmundu bol však v zapojení sa do prechodovej hry zvyknutý skôr na narážačky. A podobne ako to pred rokmi urobil s Agüerom, aj teraz bude Pep Guardiola pracovať na tom, aby bola jeho útočná deviatka organickou súčasťou tímu, nielen čistým hrotom aktivizujúcim sa v útočnej tretine.

Nór už má za sebou prvý náročný zápas, v ktorom jeho City prehralo súboj s FC Liverpool 1:3 v boji o anglický superpohár – Community Shield. Haaland mal možnosť ukázať načasované nábehy, keďže Kloppov tím hrá s extrémne vystúpenou obranou, spoluhráči však zatiaľ svoju novú hrotovú deviatku nevedeli dokonale využiť, pretože na tento typ útokov a kolmého futbalu nie sú zvyknutí. A keď ho už našli, Haaland nepremenil veľké množstvo šancí.

Haaland bude skvelou posilou, ako mladý a veľmi bystrý futbalista sa rýchlo učí, je príkladným profesionálnom s nekončiacou chuťou zlepšovať sa a potvrdí slová svojho nového spoluhráča Phila Fodena: „Prichádza do úplne inej súťaže s rýchlejším futbalom, takže si bude chvíľu zvykať. Keď sa tak stane, bude skrátka nezastaviteľný.“

Liverpool: Núñeza budú porovnávať s Haalandom

Liverpool vstupuje do sezóny s výhrou v superpohári – Community Shielde – nad Manchestrom City, ktorá však ťažko zatieni prehraté finále Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Klub počas aktuálneho prestupového obdobia podpísal troch hráčov, ktorí môžu tímu pomôcť na ceste k úspechu. Prišiel mladý pravý obranca Calvin Ramsay z Aberdeenu, záložník Fabio Carvalho z Fulhamu a uruguajský útočník Darwin Núñez z Benficy.

Zabúdať netreba ani na januárový príchod 25-ročného Luisa Díaza. Kolumbijský krídelník si v druhej polovici sezóny potreboval hlavne zvyknúť na anglický futbal, no výkonmi ukázal fanúšikom, že môže byť mimoriadne dôležitým hráčom.

Díaz poskytuje Kloppovi okrem individuálnych kvalít aj väčšiu šírku kádra, a tým aj viac taktických možností v útočnej 3-člennej formácii.

Fanúšikovia budú zrejme najviac očakávať od 23-ročného Núñeza, ktorý prišiel z Benficy Lisabon za 75 miliónov eur a je rekordným nákupom Liverpoolu.

Núñez v prvých dvoch prípravných zápasoch proti Manchestru United a Crystal Palace neskóroval, čo na priaznivcov príliš nezapôsobilo. Potom však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie