Denník N

Mám sa dať zaočkovať teraz alebo počkať na novú vakcínu? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia nad 50 rokov a pacienti s oslabenou imunitou sa môžu dať zaočkovať druhou posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu. Mali by tak už štvrtú dávku vakcíny. Viacerí sa však pýtajú, či sa majú dať zaočkovať teraz alebo radšej počkať na vakcíny, ktoré by už mali byť upravené na variant omikron.

Epidemická situácia sa momentálne zhoršuje. Denne pribúda zhruba tisíc pozitívnych ľudí na covid, a to tieto čísla nereflektujú reálne počty infikovaných, pretože pozitivita testov je veľmi vysoká a testov sa robí relatívne málo. V prípade PCR testov je každý druhý výsledok pozitívny, pozitivita antigénových testov je vyše desať percent.

Kto sa môže dať zaočkovať štvrtou dávkou?

Na štvrtú dávku majú nárok ľudia nad 50 rokov, ak prekonali covid pred aspoň tromi mesiacmi alebo im od poslednej posilňujúcej dávky uplynuli aspoň štyri mesiace.

Na druhú posilňujúcu dávku majú nárok aj deti od 12 rokov, ak majú poruchy imunity. Štvrtú dávku podávajú aj v zhruba 20 iných krajinách, celkovo už dostalo druhú posilňujúcu dávku viac ako 16 miliónov ľudí.

Akými vakcínami sa dnes očkuje 4. dávka?

Ide o vakcínu Comirnaty od spoločnosti Pfizer-BioNTech. Dostane ju každý bez ohľadu na to, aké dostal predchádzajúce vakcíny. Ide o pôvodnú vakcínu, teda zloženie je také ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie