Denník N

Salzburg má peniaze Red Bullu, ale investuje ich s rozumom a môže byť príkladom pre kluby zo strednej Európy, hovorí miestny novinár

Aleksandar Andonov. Foto - archív A.A.
Aleksandar Andonov. Foto – archív A.A.

Red Bull Salzburg v rakúskom futbale dominuje, rakúsku Bundesligu vyhral dvanásťkrát v posledných 15 sezónach. V Lige majstrov dokáže hrať rovnocenné zápasy s najväčšími európskymi veľkoklubmi, naposledy porazil Bayern Mníchov.

Salzburg by mohol byť príkladom pre iné kluby z menších futbalových krajín. Peniaze dnes využíva na to, že získava mladé talenty z celého sveta, vzdeláva ich a robí z nich hviezdy.

Salzburgom prešli viacerí svetoví hráči, najmä Sadio Mané (Bayern) či Erling Haaland (Manchester City). Veľká časť fanúšikov sa však Salzburgu, podobne ako spriaznenému RB Lipsku, postavila. Hovoria o „kapitalistickom“ modeli futbalu a kluboch „zo skúmavky“.

Salzburg však patrí vo výchove hráčov k najlepším na svete. V apríli o tom v rozhovore pre Denník N rozprával aj Christoph Freund, športový riaditeľ klubu, jeden z intelektuálov európskeho futbalu, ktorý bol v Salzburgu nástupcom Ralfa Rangnicka.

„Určite nám pomáha, že sa v posledných rokoch u nás objavilo toľko skvelých hráčov. To z nás robí zaujímavý cieľ aj pre hráčov, ktorí by si inak možno nikdy nevybrali Rakúsko. Sme vďaka tomu pre talenty atraktívni. Môžu hrať v menšej lige a zároveň v poslednom období aj v Lige majstrov. Nie je to iba o víťazstvách titulov v Rakúsku, ale aj o zápasoch v Európe. Hráči sa môžu rozvíjať tým najlepším spôsobom,“ povedal Freund.

Aleksandar Andonov (31) je šéfom športového oddelenia na portáli Salzburg24, pre ktorý píše od roku 2015. Pred minulotýždňovým priateľským zápasom medzi Salzburgom a Liverpoolom FC v Red Bull Arene poskytol rozhovor Denníku N, v ktorom vysvetľoval klubovú filozofiu, ale aj to, prečo Red Bullu Salzburg nefandia všetci v meste.

Salzburg sa v minulosti spoliehal najmä na skúsených hráčov, potom zmenil filozofiu a zameriava sa na mladých. Zmenilo sa nejako aj to, ako hráčov hľadajú?

Myslím si, že pred 8-10 rokmi bola tá filozofia odlišná. Kupovali veľa drahých a skúsených dobrých hráčov. V roku 2012 prišiel Ralf Rangnick a rozhodli sa pre novú filozofiu. Rozmýšľali, ako vlastne Red Bull bude hrať. Chceli agresívny, vždy útočný futbal, vysoký pressing a všetko založené na mladých hráčoch.

Christoph Freund bol potom ako nasledovník Rangnicka tou správnou osobou. Zmenil celý systém a spôsob futbalu. Asi desať rokov pracovali s jedným tímom skautov, ktorý zároveň pracoval aj pre RB Lipsko. Potom sa to rozdelilo, pre pravidlá UEFA. Takže si vytvorili vlastný skautingový tím.

Minulý rok mali 11 skautov špeciálne pre Salzburg, ktorí boli po celom svete: Európa, Ázia, Amerika a hlavne Afrika. Hľadajú hráčov aj cez videá, ale aj cestujú do samotných destinácií a sledujú ich osobne. Nový skauting a spôsob, akým Christoph Freund rozmýšľa o futbale, priniesli do Salzburgu veľké zmeny.

Získavajú hráčov aj vo veku od 14 do 18 rokov, ak si myslia, že majú dosť potenciálu. Kúpia ich a nechajú ich hrať v akadémii proti najlepším rakúskym talentom. Potom idú do druholigovej rezervy FC Liefering na jeden až tri roky. Ak sú dosť dobrí a ukážu svoj talent, dostanú zmluvu v Red Bulle Salzburg. Potom sa musia ukázať – ako teraz (Roko) Šimić, (Benjamin) Šeško, (Mohamed) Kamara, (Luka) Sučić či Sekou Keita.

Všetci z nich hrali za FC Liefering. Začali zápasmi v mládeži a potom v druhej lige. Išli krok za krokom. Trénovali s prvým tímom a až potom sa presadili.

A ani nezáleží na tom, kto je práve ich trénerom. Všetci rozmýšľajú o futbale rovnakým spôsobom. Je tu jasná filozofia. Zaujímavé je, že Salzburg skautuje aj trénerov. Teraz je v Lieferingu 30-ročný chlap zo Salzburgu, Fabio Ingolitsch, najmladší Rakúšan s UEFA Pro Licenciou. Získal ju v 29 rokoch. Toto je nová filozofia a nový spôsob myslenia Salzburgu.

Kto zo súčasného tímu môže byť ďalšou superhviezdou?

Ťažko povedať. Keď však sledujete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie