Denník N

Poradca premiéra Wlachovský: Našich politikov by v Dánsku nezvolili (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď čítate o nástupe fašizmu v Taliansku a nacizmu v Nemecku, tak vám musí behať mráz po chrbte kvôli tomu, ako je tá situácia podobná s dnešnou, hovorí poradca premiéra pre zahraničnú politiku a veľvyslanec Miroslav Wlachovský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ste v z diplomatickej rodiny, je to tak?

Áno, dá sa to tak povedať. Som z literárnej a diplomatickej rodiny. Môj otec bol niekoľkonásobným riaditeľom Slovenského inštitútu v Budapešti a predtým ešte Československého kultúrneho informačného strediska v Budapešti.

Ale Karol Wlachovský nie je najslávnejší člen vašej rodiny, však?

Dlhé roky bola oveľa-oveľa známejšia otcova sestra Agnesa, ktorá bola československou reprezentantkou v krasokorčuľovaní spolu s Petrom Bartosiewiczom a neskôr úspešná trénerka Jozefa Sabovčíka, jedného z našich najlepších krasokorčuliarov.

Posledné štyri roky ste pôsobili v Kodani, ale boli ste už aj veľvyslancom v Spojenom kráľovstve a pracovali ste na ambasáde v Spojených štátoch amerických. Od pondelka ste na plný úväzok nastúpili na úrad vlády ako poradca premiéra Eduarda Hegera pre zahraničnú politiku. Veríte, že táto vláda vedená Eduardom Hegerom vydrží?

Myslím si, že by to bolo dobré. Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine sme vo veľmi kritickom období z hľadiska zahraničnej politiky a bezpečnosti tohto štátu. Vtedy je dobre, keď sú na čele štátu ľudia, ktorí majú v týchto veciach jasno, a Eduarda Hegera považujem za jedného z nich.

Ale asi ste to dohadovali už skôr a netušili ste, že sa situácia v domácej politike takto vyostrí.

To som naozaj vôbec netušil. Vo februári mi telefonoval pán minister Ivan Korčok, že pán premiér hľadá do tímu poradcu pre zahraničnú politiku a či by som na takú ponuku reflektoval. Povedal som, že veľmi rád, ale potrebujem sa o tom porozprávať s premiérom. Rozhovor sa uskutočnil a tohto poradcu robím už od marca, apríla. Nenapadlo mi, že ten, kto mi tú funkciu ponúka, bude v auguste na hrane toho, či zotrvá vo vláde, alebo nie.

Video: Poradca premiéra Wlachovský: Dáni by neocenili politika, ktorý sa zaoberá sebou
(autorky: Martina Koník, Monika Tódová)

Raz ste už robili poradcu premiérovi, konkrétne Mikulášovi Dzurindovi. Aké to bolo obdobie?

Veľmi vzrušujúce. Robil som to od roku 2001 do konca januára 2003 a išlo o obdobie pred vstupom Slovenska do EÚ a NATO, teda kľúčové obdobie moderných slovenských dejín po nežnej revolúcii a po vzniku republiky. Vtedy sa rozhodovalo, kam bude Slovensko patriť a môžeme byť veľmi radi, že sa nám podarilo dobehnúť integračný vlak. V roku 1997 alebo 1998 to s touto krajinou vôbec nevyzeralo ružovo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Miroslav Wlachovský

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie