Denník N

Tušíte, aké zvieratá s nami žijú v mestách? Dokument Planéta Praha ukazuje, čo všetko si nestíhame všímať

V Prahe žijú aj muflóny a straky. Foto - Film Expanded
V Prahe žijú aj muflóny a straky. Foto – Film Expanded

Zvieracích susedov v betónovej džungli vo svojom najnovšom filme skvele zachytil režisér Jan Hošek. A nie, nejde o domácich psov či mačky. Prírodopisný dokument Planéta Praha je práve v našich kinách.

Keď som si pozeral filmy, ktoré ste nakrútili, zistil som, že ľudia ako téma vás príliš nezaujímajú. Prednosť majú zvieratá a príroda.

To súvisí s tým, ako som sa k filmovaniu dostal. Najskôr som bol prírodovedec, takže na film som sa od začiatku pozeral touto optikou. Pomocou dokumentov som sa vlastne od začiatku snažil popularizovať svoj pôvodný odbor.

Ako sa z autentického „Pražáka“ stane milovník prírody?

Keď som vyrastal a žil v Prahe, k prírode som z praktického hľadiska nemal obzvlášť blízko. Čo mi však pamäť siaha, podvedome som ju mal od začiatku rád. Fascinovala ma a postupne som sa chcel o nej dozvedieť čo najviac. Priam by som povedal, že som sa prírodovedcom nestal, ale narodil.

Váš najnovší dokument Planéta Praha je film o mestskej divočine. Čo bola hlavná ambícia tvorcov? Ukázať, že pred očami ľudí aj mimo nich funguje ďalší rozsiahly a rozmanitý život?

Presne tak. Chceli sme ukázať, že aj mesto môže byť z prírodovedného hľadiska nesmierne zaujímavé a mimoriadne bohaté. V kultúrnej krajine, ktorá prevláda, dnes vlastne mesto tvorí akýsi ostrov pozitívnej deviácie.

Konkrétne?

Mestská príroda tým, aká je pestrá, ako sa v nej všetko priebežne strieda a mení, je bohatšia, respektíve minimálne zaujímavejšia, než samotná kultúrna krajina, ktorá to mesto obklopuje.

Keď som v záverečných titulkoch videl to množstvo zvierat, ktoré sa vám podarilo nakrútiť, bol som prekvapený. Až by som si tipol, že ste nakoniec museli selektovať, čo všetko z tej divočiny dáte do filmu. Robili ste si nejaký zoznam? Narazili ste na zvieratá, ktoré ste síce chceli, ale nedokázali nakrútiť?

Pri takomto projekte sa nikdy nepodarí úplne všetko, čo si tvorcovia vymyslia. Treba počítať s tým, že zvieratá si robia, čo chcú. Niekedy spolupracujú viac, inokedy menej, občas vôbec.

Naša predstava bola, že tam budeme mať niekoľko hlavných hrdinov, ku ktorých príbehom sa budeme opakovane vracať. Podmienkou bolo, aby sa vôbec dali nakrútiť. Lebo posledné roky na okrajoch Prahy žije napríklad šakal, čo je síce úžasné, ale je to zviera, ktoré nenakrútite. Dokonca sa ho nepodarilo zachytiť ani na fotopasciach.

Odkiaľ teda viete, že šakal tam naozaj žije?

Z jednej overenej fotografie, ktorú niekto spravil mobilom. Problém je, že šakal je plachý a ľuďom sa vyhýba. Hoci by sme ho radi mali vo filme, museli sme rezignovať.

Ostatné zvieratá sme vyberali tak, aby boli reprezentantmi rôznych stratégií, ktoré uplatňujú počas života v meste. Napríklad sme tam chceli zviera, ktoré nie je závislé od mestského prostredia a obýva len ostrovy uprostred mesta. Vybrali sme si plcha žijúceho v lese obklopenom mestom.

Opakom je zase drozd, ktorý začal do mesta prenikať už dávnejšie. Postupne tomu prispôsobil svoje správanie, dokonca sa zdá, že sa začína prispôsobovať aj anatomicky. V snahe lepšie manévrovať v mestskej premávke sa mu napríklad skracujú krídla.

Predpokladám však, že mesto dokáže mnohým zvieratám klásť aj zásadné prekážky.

Samozrejme. Typickým príkladom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie