Denník N

Český týždeň: Minister financií má človeka, ktorý kontroluje, či sa vo vládnych návrhoch nepíše o gendri

Ministerstvo financií pod vedením Zbynka Stanjury pripomienkuje návrhy iných úradov nielen z rozpočtového hľadiska. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Ministerstvo financií pod vedením Zbynka Stanjury pripomienkuje návrhy iných úradov nielen z rozpočtového hľadiska. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Ministerstvo financií má poradcu, ktorý kontroluje, či sa vo vládnych návrhoch neobjavuje slovo gender. Manželstvo pre všetkých rozdeľuje koalíciu. Kým Česi čakajú na vládnu pomoc, energie sa zdražujú.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Poradca pre zachytávanie gendru

Ako zistil český Deník N, minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) má „ideologického“ poradcu, ktorý dohliada na vládne aj európske návrhy z rodového hľadiska.

Ministerstvu financií sa tak napríklad nepáčili návrhy na podporu skrátených úväzkov a zmenu nastavenia rodičovského príspevku. V oboch prípadoch išlo pritom o opatrenia, ktoré mali ženám s deťmi pomôcť zapojiť sa do pracovného procesu rýchlejšie a vo väčšej miere. Český systém totiž stále matky od práce demotivuje.

Problémom bol však aj podpis deklarácie pre podporu žien v IT a podnikaní, ktorú podpísal minister pre miestny rozvoj a digitalizáciu Ivan Bartoš (Piráti).

Podľa informácií Deníka N sa na ministerstve financií prejavuje vplyv konzervatívnejšieho krídla ODS, ktoré snahy narovnávať podmienky mužov a žien vníma ako „sociálny progresivizmus“.

Zdroje denníka uviedli, že na ministerstve pôsobí jeden poradca, ktorý má v opise práce pomocou klávesovej skratky CTRL+F prehľadávať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

LGBTI+

Svet

Teraz najčítanejšie