Denník N

Vypredávajú festivaly v opustených budovách. Nechcú hviezdy, ale začínajúcich umelcov

Nikola Tomanová, riaditeľka festivalu a Michaela Hučalová, projektová manažérka. Foto N - Ľudmila Kolesárová
Nikola Tomanová, riaditeľka festivalu a Michaela Hučalová, projektová manažérka. Foto N – Ľudmila Kolesárová

Na začiatky festivalu si zarábali v rakúskej hydinárni. Teraz lákajú umelcov do starej tehelne či do opravovne autobusov.

Rozbité schody Posádkového domu armády v Liptovskom Mikuláši sú prerastené trávou. Z maľby na stene sa díva Gagarin na pastiera oviec. Ktovie, či si pamätá aj stretnutia vojenských pohlavárov a diskotéky s vodkou za dvadsať korún?

Na ceste cez sálu, okolo šatní a bufetu Michaela a Nikola nadšene ukazujú za mrežou odložený veľký nápis: Ples vojenskej akadémie. S organizovaním festivalov odkrývajú aj príbehy Liptova ich rodičov a starých rodičov. Tu sa spája urbex a umenie.

Bola to skôr náhoda, že sa nultý ročník festivalu Tehláreň konal v opustenej tehelni. Nikola Tomanová si v prvom roku na fakulte umenia v Ostrave uvedomila, čo chýba jej rodnému Liptovu. Písal sa rok 2018 a obe mali dvadsať rokov.

„So spolužiačkou Dominikou sme začali hľadať priestor pre skupinovú výstavu začínajúcich umelcov. Cez Facebook sa nám ozval jeden pán. Zrazu sme stáli pred obrovskou zdevastovanou budovou,” spomína riaditeľka festivalu.

Vo februári sa dohodli s majiteľom starej tehelne, pol roka využili popri štúdiu na upratovanie, plánovanie a po skúškach sa vybrali do rakúskej hydinárne zarobiť na festival peniaze.

Festival v opustenej tehelni. Foto – archív Tehlárne

„Také budovy sú opustené desiatky rokov, sú tam tehly, oleje, neporiadok po ľuďoch bez domova, čosi po grafiťákoch, skejteroch. Donekonečna zametáme,” vysvetľuje Nikola a Michaela dodáva: „Z tehelne sa kedysi vozili tehly aj do Ružomberka. Je z nich postavená ikonická budova modrej stanice.” Michaela Hučalová je z Oravy, študentka voľného výtvarného umenia v Banskej Bystrici, ktorá sa pridala do tímu neskôr ako projektová manažérka.

Opustené budovy im priniesli nečakaný benefit, podporili ich ideu spájania. Hoci sú umelci z radov študentov stredných a vysokých škôl, pozrieť si inštalácie či performancie prichádzajú ľudia v rôznom veku.

Dôchodcovia aj stredoškoláci

„Mnohých naláka stará budova.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie