Denník N

Spoznaj, kto je tvoj sused alebo Ako v Smolníku fungujú noviny, ktoré si vytvárajú jeho obyvatelia

Smolnícke noviny a ich zakladateľka Gréta Čandová. Foto - Peter Lázár
Smolnícke noviny a ich zakladateľka Gréta Čandová. Foto – Peter Lázár

„Problémy sú v každej obci a meste, Smolník nie je výnimkou. Pri ich riešení je dôležité vidieť pred sebou konkrétnych ľudí a nie prázdne frázy,“ hovorí Gréta Čandová, ktorá v obci na východe Slovenska rozbehla vydávanie lokálnych novín.

Kedysi prosperujúce banské mestečko, dnes hladová dolina. Tak sa Smolníku a jeho okoliu hovorí posledných tridsať rokov.

Po tom, čo v obci začiatkom 90. rokov zanikla banícka činnosť a neskôr aj tabaková továreň, stratil Smolník (okres Gelnica) veľkú časť obyvateľstva. Tí, ktorí zostali, dochádzajú denne za prácou alebo zdravotnou starostlivosťou aj desiatky kilometrov.

Situácii nepomáha ani to, že časť obyvateľstva nemá zavedenú kanalizáciu. Ani služby pre turistov, ktorí sem prichádzajú za prírodou, históriou či technickými pamiatkami, nie sú najlepšie.

Z toho všetkého prirodzene pramení aj frustrácia. Pre Grétu Čandovú to však bolo dôvodom, prečo pred troma rokmi do tejto dediny vôbec prišla. S ľuďmi zo Smolníka už druhým rokom vydáva Smolnícke noviny.

„Áno, v Smolníku sú problémy. Lenže sú to ľudia, ktorí sú jeho podstatou, telom a duchom. Preto sa mi zdalo, že práve noviny sú dobrý spôsob, ktorým by sa dali rozriediť všetky tie predsudky a zároveň utužiť vzťahy medzi obyvateľmi,“ hovorí Gréta Čandová.

Smolnícke noviny. Foto N – Peter Lázár
Smolnícke noviny. Foto N – Peter Lázár
Gréta Čandová. Foto N – Peter Lázár
V Smolníku sú stále pozostatky baníckej architektúry. Foto – Gréta Čandová

Smer Smolník

Všetko sa to pritom začalo tak trocha náhodou, keď Gréte Čandovej jeden jej kamarát porozprával svoj zážitok z návštevy Smolníka.

Opisoval jej smutné dojmy, ktoré v ňom zanechal. A upozorňoval najmä fakt, že niekdajšie kráľovské banské mestečko má oveľa väčší potenciál než to, čo sa na prvý pohľad naskytne každému, kto tam príde: chátrajúca fabrika uprostred obce, prázdne ulice či SAD-ka, ktorá premáva len párkrát za deň.

„Celý náš rozhovor bol o tom, aký je tam smútok a že je to hladová dolina,“ hovorí Gréta Čandová. „On pritom nebol jediný, kto takto vníma Smolník. Tomuto obrazu prispievajú aj médiá. Keď niekde čítam o Smolníku, tak je to väčšinou príbeh nostalgie – kedysi slávne mestečko, dnes veľká nezamestnanosť a úbytok obyvateľstva.“

Po rozhovore s kamarátom si preto povedala, že skúsi zistiť, aká je skutočnosť. Jedného dňa nasadla v Bratislave na autobus a vystúpila na zastávke v Smolníku. Bolo to na jeseň 2019. Čo presne bude v Smolníku robiť, keď tam dorazí, nevedela.

„Bola som skrátka zvedavá, ako sa tam ľudia majú. Chcela som sa ich sama spýtať, či je to všetko naozaj tak, ako sa hovorí, čo ich trápi, a prípadne zistiť, čo sa dá zlepšiť,“ hovorí Gréta Čandová.

Pohľad na Smolník od Holmíkovej kaplnky. Foto – Gréta Čandová
Pravoslávny chrám Záštity Presvätej Bohorodičky v Smolníku. Foto – Gréta Čandová
Pracovníčkam tabakovej továrne chodili ďakovné listy a pohľadnice z celého sveta, zavreli ju v roku 2008. Foto – Gréta Čandová
Viaceré domy v Smolníku majú zapamätateľnú architektúru. Foto – Gréta Čandová
Námestie v Smolníku na poludnie. Foto – Gréta Čandová
V Smolníku sa prelínajú kultúry, vierovyznania aj jazyky. Foto – Gréta Čandová

Počúvať druhých nie je luxus, ale základ

Záujem o život ľudí v komunite má u Gréty Čandovej hlbšie korene. Študovala žurnalistiku v Bratislave, po škole začala cestovať. Navštívila Nórsko, Island, Nepál, Portugalsko, Azorské ostrovy, kde popri práci často sama stopovala naprieč krajinami.

Niekoľko rokov osamote v zahraničí ju napokon priviedlo späť domov. „Chcela som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie