Denník N

Usvedčila ho školácka chyba obhajcov. Konšpirátor Jones musí zaplatiť štyri milióny za klamstvá

Alex Jones. Foto - TASR/AP
Alex Jones. Foto – TASR/AP

Moderátor Alex Jones roky tvrdil, že útok na školákov z Connecticutu bol hoaxom a spôsoboval tak traumy príbuzným obetí.

Keď mladý páchateľ s neliečenými duševnými problémami zastrelil dvadsať detí a šiestich dospelých v základnej škole Sandy Hook, veľká časť Spojených štátov amerických bola v šoku.

Lenže aj po desiatich rokoch sú niektorí presvedčení, že táto streľba sa nikdy neuskutočnila.

Zrejme nikto na tom nemá taký veľký podiel ako dlhoročný tvorca dezinformačných relácií Alex Jones. Vo svojich programoch opakovane tvrdil, že masaker zo Sandy Hook je „gigantický hoax“ v hlavnej úlohe so zaplatenými hercami.

Situácia zašla tak priďaleko, že Jonesovi podporovatelia začali zastrašovať rodiny zabitých detí. Pred štyrmi rokmi rodičia niektorých zosnulých žiakov obľúbeného konšpirátora zažalovali.

Po mesiacoch prieťahov sa vo štvrtok prvá rodina dočkala kľúčového verdiktu, ktorý Jonesovi nariaďuje zaplatiť odškodné vo výške viac než štyroch miliónov dolárov. Moderátor dnes priznáva, že útok sa naozaj uskutočnil, hoci trvá na svojej nevine.

Tento súdny proces pútal v Spojených štátoch obrovskú pozornosť a je možné, že bude prelomový hneď z niekoľkých hľadísk.

Usvedčený z klamstva

Zlomový okamih zhruba dvoch týždňov pojednávaní, ktorý sa stal hitom sociálnych sietí, prišiel v stredu. Ukázalo sa, že obhajcovia krajne pravicového moderátora urobili školácku chybu, ktorá ich klienta usvedčila z klamstva.

Čo presne sa stalo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie