Denník N

Začali sme vojnu, tak museli byť na ňu dôvody: ako si Rusi odôvodňujú agresiu na Ukrajine

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

Ruské sociologičky zistili, že občania používajú na obranu vojny opakujúci sa súbor argumentov s logickou štruktúrou.

Aby človek „vydržal“ sám so sebou, so svojím svedomím, odôvodní si takmer všetko. Musí však odstrániť rozpor, hovorí sa o kognitívnej disonancii.

Aj v autoritárskom štáte, aký predstavuje Putinov režim, môžu občania protestovať proti vojne – asi 20-tisíc z nich sa už pre to ocitlo vo väzení. Zdôvodnenia svojho postoja hľadajú (a nachádzajú) aj tí, ktorí vojnu z rôznych príčin schvaľujú, či dokonca podporujú.

Ruské sociologičky Veronika Pticynová a Svetlana Erpyljevová urobili 57 sociologických rozhovorov s prívržencami vojny. Na rozdiel od dotazníkových prieskumov im umožnili vidieť nielen samotné argumenty, ale aj konkrétne zdôvodnenia, ktoré dávajú zmysel a legitimizujú inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

„Opäť mi neprinášajú žiadne informácie. Ale Putin to asi chápe. Nie som o tom presvedčený. Možno nebral žiadne tabletky, ale musel byť na to dôvod.“ Tento názor vyslovil 19-ročný študent elitnej moskovskej univerzity, známej protivojnovým postojom študentov a zamestnancov, ktorý pochádza z liberálnej rodiny.

Študent si nesie rozpor: vie, čo je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie