Denník N

Putin chce americkú hráčku vymeniť za predlohu „obchodníka so smrťou“, ktorého si zahral Nicolas Cage

Brittney Grinerová na súde - TASR/AP
Brittney Grinerová na súde – TASR/AP

Viktora Bouta súd v USA odsúdil na 25 rokov za predaj zbraní a za sprisahanie s cieľom zabíjať Američanov.

Keď basketbalistky tímu Phoenix Mercury nastúpili na hraciu plochu proti súperkám z Connecticut Sun, v hale s tisíckami fanúšikov nastalo absolútne ticho. Hráčky na palubovke plakali.

42 sekúnd bez slova a so sklonenými hlavami – číslo 42 nosí na drese ich kamarátka Brittney Grinerová, ktorú ruský súd odsúdil na deväť rokov po tom, čo ju uznal vinnou z pašovania drog. „Nikto dnes ani nechcel hrať. Ako sa máme pripraviť na zápas, keď celý tím plače pred zápasom?“ pýta sa spoluhráčka Skylar Digginsová-Smithová.

Pre zámorskú WNBA je to veľká rana a zároveň reálny obraz o podmienkach, v ktorých hrajú najlepšie basketbalistky na svete. Počas ligovej prestávky si chodievajú privyrobiť do Európy.

Teraz o prípade hovorí celá Amerika a prezident Joe Biden musí konať. Afroamerická komunita bola veľmi silným volebným blokom v posledných prezidentských voľbách a môže ovplyvniť aj blížiace sa jesenné kongresové voľby.

V hre je aj potenciálna americko-ruská výmena väzňov za Viktora Bouta, ktorý však po návrate do Ruska nemusí skončiť vo väzení. „Nezabúdajme, že Viktor Bout disponuje dosť zásadnými informáciami o ruských zbraniach či tajných službách,“ upozorňuje amerikanista Jan Beneš z Ostravskej univerzity.

Beneš ďalej vysvetľuje:

  • prečo si hráčky vážia viac v Rusku ako v USA,
  • prečo je Bout pre Putina dôležitý,
  • či je Grinerová politický väzeň,
  • čo jej prípad hovorí o rovnoprávnosti.

Tehlové steny, socha Lenina… Hrôza

Grinerovú zatkli 17. februára, teda krátko predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Rusi informáciu o jej zadržaní dlho tajili, priznali sa k tomu až po invázii a opakovane predlžovali väzbu, v ktorej podľa viacerých informácií nie sú dobré podmienky.

„V krajine, kde je silný rasizmus a zákony proti LGBT+ komunite, to pre ňu nemôže byť jednoduchá situácia. Americké médiá dokonca zverejnili fotky z miesta, v ktorom sa nachádza. Väzenie vyzerá ako z amerického trileru – stereotypná budova s ostnatými drôtmi, tehlové steny, socha Lenina… Hrôza,“ vysvetľuje Beneš.

Hoci by sa mohlo zdať, že americká diplomacia nemá prečo váhať nad výmenou za ruského zločinca Viktora Bouta, amerikanista vidí potenciálny problém – pre Putina nie je návrat Viktora Bouta len symbolickým gestom.

„Otázne je, čo na výmenu povie väčšinová populácia. Nezabúdajme, že pre Putina by to bolo aj veľké diplomatické a strategické víťazstvo. Zdá sa, že Viktor Bout

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

Joe Biden

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie