Denník N

Môžu vojaci využívať prázdne školy? Kritická správa Amnesty pobúrila Ukrajincov

Zničená škola na Ševčenkovej ulici v Charkive. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zničená škola na Ševčenkovej ulici v Charkive. Foto N – Tomáš Benedikovič

Amnesty zdokumentovala, že ukrajinskí vojaci využívajú školy aj nemocnice ako základne, čím podľa nej ohrozujú civilistov. Je to nepochopenie, aká vojna sa vedie na Ukrajine, hovoria jej kritici.

Amnesty International vydala správu, ktorá pobúrila Ukrajinu. Stala sa najdiskutovanejšou témou štvrtka a kritizovali ju viacerí hlavní predstavitelia Ukrajiny vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského.

Táto medzinárodná ľudskoprávna organizácia v nej viní ukrajinskú armádu za to, že využíva na boj proti Rusku zaľudnené oblasti, vojenské základne si vytvára v školách a nemocniciach, čím ohrozuje civilistov.

„Tieto taktiky porušujú medzinárodné humanitárne právo a ohrozujú civilistov, pretože civilné objekty menia na vojenské ciele,“ povedala generálna tajomníčka organizácie Agnès Callamard.

„To, že sa Ukrajina bráni, nevyviňuje ukrajinskú armádu z toho, že musí rešpektovať humanitárne právo,“ píše organizácia. Zároveň dodáva, že to nijako neospravedlňuje ruské vojnové zločiny, ktoré organizácia mapovala v početných správach predtým.

Školy aj nemocnice

Organizácia preskúmala viacero prípadov od apríla do júla v Mykolajivskom a Charkivskom regióne a v Donbase. Podľa ich zistení mali Ukrajinci základne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie