Denník N

Volko je pred ME v paradoxnej situácii. Pre zranenie je jeho absolútna rýchlosť zrejme vyššia, hovorí trénerka

Ján Volko na tréningu v Brezne. Foto – TASR
Ján Volko na tréningu v Brezne. Foto – TASR

V pondelok sa v Mníchove začínajú atletické majstrovstvá Európy, ktoré sa konajú po štvorročnej prestávke; podujatie v Paríži v roku 2020 pre pandémiu zrušili.

Ako naposledy pri ME v Berlíne 2018, aj teraz bude patriť k lídrom slovenského tímu šprintér Ján Volko, ktorý sa predstaví v behoch na 100 aj 200 metrov.

Volkova trénerka Naďa Bendová hovorí, že napriek nedávnemu zraneniu a tréningovému výpadku cestujú na šampionát s vysokými ambíciami.

V rozhovore opisuje, aké zložité štyri roky má za sebou náš najlepší šprintér, ako sa od posledných ME zmenila európska a svetová atletika, prečo je nový systém nevýhodný pre krajiny ako Slovensko a aký nový kľúč sa bude na ME uplatňovať pri snahe o postup do semifinále.

Hovorí aj o tom, ako sa v máji pýtala sama seba, či má zmysel pokračovať, a ako jej pomohol holandský odborník.

Šampionát bude iný

Ján Volko bude prvým Slovákom, ktorý sa predstaví na atletickej dráhe v Mníchove. Rozbehy mužskej stovky sú na programe v pondelok ráno od 10.40 a už pri pohľade na štartovú listinu je zrejmé, že majstrovstvá Európy budú vo viacerých smeroch iné než tie pred štyrmi rokmi.

Kým v Berlíne figurovalo na štarte najkratšieho šprintu 48 mien, v Mníchove ich bude len 36 a v rozbehoch sa predstaví dokonca len 24 atlétov. Súvisí to s viacerými zmenami, ktoré v uplynulých rokoch prijala Svetová atletika a implementovala ich aj Európska atletika (EA).

Zásadnou zmenou bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie