Denník N

Martin M. Šimečka: Ako tulák som šťastný (+ video)

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V lete si vždy chodil do maringotky na Muráni, prečo si tento rok nešiel?

Maringotka je na lúke a tá patrí môjmu kamarátovi Karolovi, ktorý tam má aj kone. Nechodím tam len do maringotky a za divočinou, ale aj za Karolom. Pomáham mu s koňmi, kosiť seno. Už pred pár rokmi sa ukázalo, že máme pomerne odlišné politické názory, ale dalo sa to zvládnuť. Po mnohých hádkach sme si povedali, že sa nebudeme rozprávať o politike, a fungovalo to úplne dokonale. Ale prišla do toho vojna a uvedomil som si, že by som sa tam necítil dobre. Mám Karola naozaj rád, ale bolo by mi tam ťažko vediac, že máme k Rusku, Ukrajine a Západu také odlišné postoje. Koncom mája sme si volali a veľmi rýchlo sme sa dohodli, že tento rok to vynecháme. Myslím, že Karol rovnako ako ja usúdil, že je to asi rozumný nápad tam nejsť. Takže som tam toto leto nešiel.

On chváli Putina?

Nie, takto by som to nepovedal. Karol je veľmi inteligentný človek, aj vzdelaný, bývalý psychológ, no zapadol do kategórie ľudí, ktorí z nejakého dôvodu považujú svet za zlé miesto, v ktorom nám všetci chcú zle, ale prevažne je to Západ. Je nespokojný so stavom všetkého, od EÚ až po demokraciu, a má pocit, že Putin je iba obeťou západnej arogancie. S tým sa naozaj nedá nič robiť. Veľakrát som to skúmal, veľakrát sme sa o tom rozprávali. Ani ho neobviňujem, rozumiem, že má nejaké vnútorné dôvody si to myslieť. A ani mi to neprekážalo, ale tá vojna to zmenila. Umierajú tam ľudia a nebol som schopný sa cez to preniesť, že sa vlastne budeme rozprávať o tom, kto je tu obeťou, či Putin alebo Ukrajinci. To by som naozaj nedal.

Ale aj vo svojom texte o putovaní píšeš, že raz ti ponúkol nocľah fanúšik Putina a že si zradil Ukrajincov, keď si ho prijal.

To je jednorazová vec a nie je to otázka morálneho absolutizmu. Na maringotku som nešiel preto, lebo by som sa tam necítil dobre. Potreboval som sa vyspať a nie som zase až taký morálne puritánsky. Bolo veľmi zvláštne, že ten človek bol hrozne milý, čestný, pomáhal iným, dobrovoľný hasič. To ma fascinuje. Poznám viac takýchto ľudí, ktorí majú pre mňa prepnuté myslenie. Nie sú to obyčajní kotlebovskí voliči, ktorí v sebe živia nejakú nenávisť a potrebujú to, lebo sú takí. Títo ľudia sú v jadre dobrí, ale niečo ich strašne naštvalo. Stále skúmam, čo to je. Toto je dôsledok tohto naštvania, nie charakterový rys. Iná vec je, že keď o tom premýšľam, tak je pre mňa veľkou otázkou, či ľudia, ktorí obdivujú Putina, môžu byť zároveň dobrí. Podľa mňa vlastne nemôžu. Zároveň by som to tým ľuďom nikdy nepovedal.

Prečo niekto spí na zemi pod celtou v daždi, keď ľudia vynašli posteľ? 

Keby v tom lese bola nejaká posteľ, tak ňou nepohrdnem. Nie je to tak, že by som v lese chcel spať v nepohodlí. Keď máš dobrý spacák a dobrú karimatku, tak ja som tam spal ako decko. Bolo mi tam úplne teplo, aj v noci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie