Denník N

Dominik Hašek: Ruský novinár mi dal otázku, či som fašista, no odpoveď nezverejnil

Dominik Hašek na proteste proti Andrejovi Babišovi. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Dominik Hašek na proteste proti Andrejovi Babišovi. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Dominik Hašek od začiatku Putinovej agresie na Ukrajine tvrdí, že ruskí športovci by nemali štartovať na medzinárodných podujatiach. Po jeho kritike hokejistu Alexandra Ovečkina a ďalších ruských športovcov mu z Ruska pravidelne odkazujú, že je fašista alebo že ho do hlavy trafilo priveľa pukov.

„Prestaňme ruských športovcov zbavovať zodpovednosti. Je to alibistické, aj od Martiny Navrátilovej,“ hovorí v rozhovore pre Denník N jeden z najlepších brankárov v histórii NHL. Svoju poslednú sezónu však odohral v Rusku, v ročníku 2010/11 chytal za Spartak Moskva. Vtedy odmietol pozvanie na exhibičný zápas s Vladimirom Putinom. Ruského prezidenta v týchto zápasoch hokejové legendy pravidelne nechávali, aby strelil najviac gólov.

Hašek nedávno poskytol rozhovor pre ruské médium Match TV. Redaktor sa ho v ňom pýtal, či je fašista. Keď mu bývalý hokejista poslal odpovede, novinár rozhovor nezverejnil. Publikoval ho však samotný Hašek, a to nielen v češtine, ale aj v ruštine.

Dominik Hašek v rozhovore pre Denník N hovorí:

  • akú mal skúsenosť s ruským novinárom, ktorý sa ho pýtal, či je fašista;
  • že často spochybňujú jeho inteligenciu, pretože je bývalý športovec;
  • prečo si myslí, že by práca v Rusku mala byť zakázaná zákonom;
  • prečo sa podľa neho Martina Navrátilová mýli;
  • čo by poradil svojmu bývalému spoluhráčovi a prezidentovi SZĽH Miroslavovi Šatanovi.

Občiansky angažovať ste sa začali pred troma rokmi na protestoch proti Andrejovi Babišovi. Čo vás k tomu viedlo?

Oslovili ma a prišlo mi to pekné. Som rád, keď môžem prezentovať svoje názory ľuďom.

Spomenuli ste vtedy, že nevylučujete vstup do politiky či kandidatúru na prezidenta. Je to ešte aktuálne?

Momentálne vôbec nie. Mám malého syna a venujem sa jemu. Do najbližších prezidentských volieb, ktoré budú v januári, sa nechystám. Do budúcna to nevylučujem, pretože ma politika zaujíma, no teraz je pre mňa dôležitejší syn.

Vaše vyjadrenia najviac rezonujú, odkedy Vladimir Putin napadol Ukrajinu. Už dva dni po začiatku vojny ste označili ruskú hokejovú hviezdu Alexandra Ovečkina za alibistu a klamára. Ovečkin má dodnes na sociálnych sieťach profilovú fotku s Putinom. Aké ste na to mali reakcie?

V Česku boli kladné, zápornú som hádam ani nemal. Tie negatívne veci vám však ľudia väčšinou do očí nepovedia. Ako to brali v Rusku, neviem. Nebol som odvtedy v kontakte so žiadnym z bývalých ruských spoluhráčov. Pozitívne to však brali kamaráti v Amerike. Písal som aj komisárovi NHL Garymu Bettmanovi, ale postoj NHL je taký, že tieto veci nechce riešiť. Ruskí hráči sú tam pod zmluvami a NHL tvrdí, že vychádza zo zákonov, ktoré sú v USA. Preto tam Rusi normálne hrajú, čo ma mrzí, ale beriem to ako fakt.

Minulý týždeň ste poskytli ruskému médiu Match TV rozhovor cez e-mail. Jedna z otázok znela, či si o sebe nemyslíte, že ste fašista. Prečo ste sa vôbec rozhodli odpovedať napriek takto položenej otázke?

Nemám problém so žiadnou otázkou a vždy rešpektujem druhú stranu. Keď sa druhá strana zaujíma, či som fašista alebo nie, tak na tej otázke nevidím nič zlé. Oni majú nejaký názor, ja som tú otázku dostal a aj presne vysvetlil. Som rád, že sa opýtali, a že som mohol odpovedať. Mrzí ma však na nich, že keď odpoveď dostali, tak sa ju báli publikovať. To už je ich vizitka a najlepšie to hovorí o tom, akí sú.

Keďže ruský redaktor rozhovor nepublikoval, rozhodli ste sa ho zverejniť sám v českom denníku Sport a aj na Twitteri. Otázky aj odpovede ste publikovali nielen v češtine, ale aj v ruštine. Prečo?

Už do Ruska som posielal aj ruskú verziu. Oni mi poslali otázky v angličtine a češtine, ja som odpovedal v češtine a ruštine. Išlo mi o to, aby nemohlo prísť k nejakej dezinterpretácii. Používal som Google prekladač, a potom som si ešte preklad dal skontrolovať. Chcel som totiž, aby si tam niekto niečo neprimyslel či nezamenil a nepublikoval niečo iné, ako som povedal.

Ruskému novinárovi ste povedali, že mu dávate súhlas na zverejnenie len v prípade, ak publikuje odpovede v plnom znení. Napokon ich nepublikoval vôbec. Neobávali ste sa napriek tomu, že vaše odpovede môžu byť v Rusku vytrhnuté z kontextu a zneužité na propagandu?

To už nemôžem ovplyvniť. Každý novinár môže kedykoľvek čokoľvek vytrhnúť z kontextu. Vypovedá to však vždy o tej druhej strane. Práve preto som si však všetko preložil sám, lebo som robil rozhovor s človekom, ktorého som nepoznal, a vedel som, že druhá strana nie je príliš dôveryhodná. To sa napokon aj potvrdilo, keďže rozhovor nepublikovali.

Ozval sa vám odvtedy autor rozhovoru?

Áno, poslal mi ďalšie štyri otázky. Poďakoval som mu za ne a povedal som, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie