Denník N

Desaťročný problém vyriešila umelá inteligencia za pár minút. Databáza tvarov proteínov urýchli pokrok ľudstva

Jedna zo štruktúr proteínu predpovedaná programom AlphaFold. Zdroj – DeepMind/EMBL-EBI
Jedna zo štruktúr proteínu predpovedaná programom AlphaFold. Zdroj – DeepMind/EMBL-EBI
  • Spoločnosť DeepMind rozšírila databázu predpokladaných štruktúr proteínov na viac ako 214 miliónov. Použila na to program AlphaFold, ktorý funguje na princípe strojového učenia. 
  • 3D tvary proteínov možno využiť pri výskume chorôb, pri navrhovaní nových liekov či enzýmov, napríklad na rozklad plastov. V princípe možno novú technológiu uplatniť všade tam, kde sa bielkoviny angažujú v biologických systémoch. „Jediným limitom je len naša fantázia,“ vraví chemik Peter Szolcsányi.

Na to, aby ste vymysleli nové antibiotikum, potrebujete poznať aj 3D štruktúru unikátnej bielkoviny patogénu až na atomárnu úroveň.

V takom prípade možno pripraviť molekulu, ktorá bude cieliť na „citlivé“ miesto vybraného bakteriálneho proteínu, efektívne sa naň viazať a v konečnom dôsledku potláčať jeho neželanú aktivitu v ľudskom organizme.

Lenže určiť 3D štruktúru proteínu „tradičnými metódami“ môže trvať mesiace či celé roky (alebo sa nemusí podariť nikdy).

Po novom to bude trvať iba sekundy a bude to ľahké ako vyhľadávanie vo webovom prehliadači.

Vyše 200 miliónov predpovedí 3D štruktúr

Britská spoločnosť DeepMind – vlastnená americkou spoločnosťou Alphabet, pod ktorú patrí aj Google – minulý týždeň oznámila, že svoju databázu 3D štruktúr proteínov rozšírila z 1 milióna na viac ako 214 miliónov.

Na projekte pracovali spoločne s Európskym bioinformatickým inštitútom EMBL-EBI, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Cambridge v Anglicku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie