Denník N

Jerguš Tesák: Strážcovia v parku by mali riešiť pytliactvo a motorky, nie turistov za hrsť čučoriedok

Foto - Soňa Mäkká
Foto – Soňa Mäkká

Podľa odborníka na veľké šelmy je na Slovensku stále veľa poľovníkov, ktorí vlka zastrelia ihneď, ako ho zbadajú, hoci je chránený. Pytliactvo môže aj za to, že rysov tu žije päťnásobne menej, než uvádzajú poľovnícke štatistiky.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jerguš Tesák pracoval ako zoológ v Správe Národného parku Muránska planina, kde okrem iného mapoval šelmy. Správanie medveďov sa podľa neho za 15 rokov veľmi zmenilo, pretože sa zmenilo aj využívanie krajiny. V podhorských oblastiach sa začala vo veľkom pestovať kukurica a to je jedným z dôvodov, prečo sú medvede viac na očiach. Myslí si však, že od posledného sčítania narástol aj počet medveďov.

Pri skúmaní medvedej populácie treba podľa Tesáka brať do úvahy nielen ekologickú, ale aj sociálnu únosnosť. „Tú sme si ešte nestanovili, ale mám pocit, že pomaličky ju už prekračujeme.“

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • ako sa dá riešiť problém s medveďmi naučenými na ľudskú potravu,
  • aká je spoločenská hierarchia vo vlčej svorke,
  • či sú pre človeka rizikom aj vlk alebo rys,
  • aké problémy má rys na Slovensku.

Čo sú veľké šelmy?

Na Slovensku máme tri druhy veľkých šeliem, rysa ostrovida, medveďa hnedého a vlka dravého. V rámci Európy žije ešte štvrtá veľká šelma, rosomák. Máme ešte aj menšie a drobné šelmy, ako je líška, jazvec, mačka divá a podobne.

Kde na Slovensku žijú?

My Stredoslováci môžeme byť radi, lebo jadrové územie výskytu veľkých šeliem je na strednom a severnom Slovensku. Vlk a rys žijú aj na východnom Slovensku, v oblasti Polonín, Východných Karpát alebo Vihorlatu, medveď už menej.

Nežije medveď už všade okrem západného Slovenska?

Žije – nežije. Medveď sa tam môže vyskytovať, ale otázka je, kde má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie