Denník N

Vivat Slovakia: Bratislava 90. rokov, Mečiar a taxikári sú predlohou očakávanej videohry

Bratislava 90. rokov ožíva v hre Vivat Slovakia. Foto – Team Vivat
Bratislava 90. rokov ožíva v hre Vivat Slovakia. Foto – Team Vivat

Budúci rok by sme sa mali dočkať vydania slovenskej open world hry zasadenej do Bratislavy po rozpade federácie. Videohra zo sveta politických bojov, mafiánov a tajných služieb láka okrem iného na dabing známych slovenských aj českých hercov.

Čím viac času od 90. rokov uplynulo, tým zaujímavejšie sa zdajú pre najrôznejších tvorcov. Najvýraznejším príkladom súčasnosti je seriál Petra Bebjaka Devadesátky, ktorý začiatkom roka vysielala Česká televízia.

Zhodou okolností v rovnakom čase prebiehala crowdfundingová kampaň na podporu vydania videohry Vivat Slovakia, ktorá sa chce vrátiť do poslednej dekády minulého storočia v kulisách Bratislavy. Unikátny nápad spojiť novodobú slovenskú históriu a formát takzvanej hry s otvoreným svetom verejnosť zaujal – vyzbieralo sa takmer 60-tisíc eur, čo predstavuje šesťnásobok požadovanej sumy.

„Inšpiráciu sme brali v Česku, kde sa podarilo vyzbierať veľké sumy pre domáce videohry už viackrát,“ hovorí Roman Lipka z Teamu Vivat, producent hry. „Bulánci 2, Polda 7 či Život nie je krásny nám dali nádej, že to ide aj v našich malých republikách.“

Tým sa však inšpirácia českými hrami nekončí. Hoci sa o Vivat Slovakia často píše ako o „slovenskom Grand Theft Auto“, vývojári sa netaja obdivom k Mafii. Česká gangsterka zasadená do prohibičných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

História

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie