Denník N

Američania schválili najväčší zákon na boj s klimatickou zmenou. Môžem sa pozrieť deťom do očí, povedal senátor

Kyrsten Sinemaová patrila k tým senátorom, ktorí najviac ovplyvnili výslednú podobu zákona. Foto - tasr/ap
Kyrsten Sinemaová patrila k tým senátorom, ktorí najviac ovplyvnili výslednú podobu zákona. Foto – tasr/ap

Zákon zároveň stropuje cenu inzulínu pre starších Američanov. Jeho objem je však výrazne nižší, ako pôvodne chcel prezident Joe Biden.

Líder demokratov v senáte Chuck Schumer od radosti zaťal päste a povedal, že po viac ako roku tvrdej práce sa v senáte „píše história“.

Senátor z Havaja Brian Schatz mal dokonca slzy v očiach. „Teraz sa môžem pozrieť svojim deťom do očí a povedať im, že sme skutočne niečo spravili pre klímu,“ povedal podľa BBC.

Americký senát v nedeľu schválil takzvaný zákon na zníženie inflácie (Inflation Reduction Act). Senátori zaň hlasovali v straníckych líniách a v pomere 51 k 50. Rozhodujúci hlas dodala viceprezidentka Kamala Harris.

Zákon ešte musí schváliť snemovňa, v nej však demokrati majú pohodlnú väčšinu.

Zákon v hodnote 765 miliárd dolárov na desať rokov je jedným z najvýznamnejších, ktoré demokrati ovládajúci obe komory kongresu schválili počas jedenapolročnej vlády prezidenta Joea Bidena. A vzhľadom na to, že v novembri zrejme stratia minimálne jednu komoru kongresu (ak nie obe), môže byť aj jedným z posledných veľkých zákonov, ktoré Biden a demokrati presadia do konca jeho vlády v januári 2025.

Práve preto sa ho snažili pretlačiť ešte pred voľbami do kongresu, ktoré sa uskutočnia v novembri.

Menší, ako chceli

Zákon je oveľa menej významný ako pôvodná verzia, ktorú chcel presadiť Biden. Ten navrhol takzvaný Build Back Better Act za 2,2 bilióna dolárov, teda trikrát toľko, ako sa napokon schválilo. Jeho pôvodným plánom bolo zmeniť americké sociálne výdavky najvýraznejšie za posledných vyše 50 rokov. Mal napríklad zaviesť federálnym zákonom garantovanú platenú materskú.

To sa napokon nepodarilo, no senátom schválený zákon je aj tak dôležitý. Je to doteraz najväčší zákon venujúci sa boju proti klimatickej zmene, aký Spojené štáty presadili. Návrhy v ňom majú hodnotu 369 miliárd dolárov.

Zákon v boji s klimatickou zmenou napríklad zavádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie